Hlavní obsah

Záběry ze Španělska: Místy napršelo přes 200 litrů na metr čtvereční

Nekončící déšť na východě a jihovýchodě Španělska způsobil ničivé záplavy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Záplavy zasáhly oblast hojně navštěvovanou turisty. Španělské úřady uvádějí, že o život přišlo šest lidí.

Článek

Záplavy vyvolané přívalovými lijáky si tento týden na jihovýchodě Španělska vyžádaly nejméně šest mrtvých. Na Twitteru to oznámil španělský premiér Pedro Sánchez. Ministerský předseda rodinám obětí vyslovil soustrast a postiženou oblast ujistil, že budou využity veškeré prostředky k tomu, aby se zde život vrátil k normálu.

Mimořádné lijáky zasáhly provincie Murcii, Alicante a Valencii na východě Španělska a také provincie Almería, Málaga a Granada na jihovýchodě země. Evakuováno muselo být okolo 3500 lidí.

O aktuální situaci ve Španělsku mluvil Vojtěch Halouzka, který v zemi dlouhodobě žije.Video: Seznam Zprávy

Záplavy postihly oblast, kterou živí turistický ruch. Redakce Seznamu kontaktovala několik českých turistů, kteří se tam právě vyskytují. Jak to teď vypadá v oblasti La Manga de Mar Menor na španělské Costě Cálidě, popsala česká turistka Michaela Schickerová. „Dnes je již hezky – 27 stupňů. Voda pomalu ustupuje a opět se ukazují pláže. Středozemní moře je rozbouřené, ale myslím, že nic hrozného to není. Pouze hotel měl restauraci a kuchyň pod vodou, ale dokázali to během dne napravit.“

Na některých místech podle agentury DPA napršelo přes 200 litrů na metr čtvereční. Kvůli přívalům vody se místní toky vylily z břehů a spolu se záplavami se oblast potýkala i se sesuvy půdy. Dočasně byla uzavřena letiště v Almeríi a Murcii a nesjízdných stále zůstává 74 úseků silnic.

Reklama

Související témata:

Doporučované