Hlavní obsah

Záběry ze startu první arabské družice, která míří zkoumat Mars

Raketa se sondou Amal (Naděje) Spojených arabských emirátů odstartovala z Japonska.Video: AP

 

Reklama

Z japonského vesmírného střediska Tanegašima úspěšně odstartovala raketa se sondou Amal (Naděje) Spojených arabských emirátů, která zamíří k Marsu.

Článek

První arabská meziplanetární mise by se podle plánů měla k rudé planetě dostat začátkem příštího roku, kdy Spojené arabské emiráty zároveň oslaví 50 let od svého vzniku.

Nosná raketa H-IIA se vydala na cestu do kosmu dnes těsně před 7:00 místního času (v neděli před půlnocí SELČ). Původně byl start plánován na 14. července, ale kvůli nepříznivému počasí byl už dvakrát odložen.

Sonda Naděje se zapíše do historie jako první projekt svého druhu z arabského světa. Cílem sondy Amal, na jejíž přípravu Spojené arabské emiráty vynaložily asi 200 milionů dolarů (přes 4,5 miliardy Kč), bude vytvořit vůbec první mapu počasí Marsu v různých obdobích roku. Ten na Marsu trvá téměř 687 pozemských dnů.

Kromě Spojených arabských emirátů chtějí k Marsu v nejbližší době vypravit své zařízení i Spojené státy a Čína. Oba státy chtějí dokonce na rudé planetě přistát.

Reklama

Doporučované