Hlavní obsah

Záběry zkázy: Takto to vypadá po pustošivém hurikánu

Jeden z nejsilnějších hurikánů v historii USA opustil pevninu. Lidé začali sčítat škody.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Hurikán Michael, jeden z nejničivějších v historii Spojených států, opustil pevninu a zamířil nad Atlantik. Podle agentury Reuters si vyžádal minimálně osmnáct obětí.

Článek

Obyvatelé Floridy a dalších států se pomalu vzpamatovávají z následků hurikánu Michael. Ten mezitím zeslábl na tropickou bouři a zamířil nad Atlantský oceán. Podle zpravodajských agentur se jednalo o jeden z nejsilnějších hurikánů v historii země.

Počet obětí po řádění hurikánu Michael ve Spojených státech stoupl na osmnáct. Devět mrtvých hlasí Florida, pět Virginie, tři Severní Karolina a jednoho Georgia. Záchranáře v prohledávání trosek omezují výpadky elektřiny a telefonů. Pro vyhledávání lidí používají psy, drony a těžkou techniku, uvedla agentura Reuters. Podle americké Federální agentury pro řešení mimořádných událostí (FEMA) tato čísla ještě porostou. Dobrovolnická organizace CrowdSource Rescue, zaměřující se na hledání lidí, tvrdí, že na Floridě se pohřešuje až 2100 osob.

„Hurikán byl naprosté monstrum,“ řekl novinářům floridský guvernér Rick Scott a dodal, že skutečný rozsah škod se teprve ukáže.

Některá místa ležící na pobřeží byla zcela zpustošena – zřítily se tam domy, v troskách jsou lodě i přístaviště, píšou americká média. Týká se to zejména města Panama City na Floridě. „Vypadá to, jako by na naše město dopadla atomová bomba. Škody jsou obrovské,” řekl deníku Panama City News Herald jeden z místních obyvatel.

Oblíbené letovisko Mexico Beach na Floridě, které má asi 1 000 obyvatel, bylo podle úřadů naprosto srovnáno se zemí. „Po úderu Michaela jej téměř nelze poznat,” napsal deník USA Today. Senátor za stát Florida Marco Rubio popsal situaci ve městě jako „naprostou zkázu”. Místní radní Rex Putnal uvedl, že má obavy o zhruba 200 obyvatel, kteří neuposlechli příkazu k evakuaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy