Hlavní obsah

Záběry zkázy po ničivém tornádu. „Ulétla střecha, pak i stěny“

Bez komentáře: Americkou Alabamou se prohnalo tornádo, střed a sever USA sužují přívaly sněhu.Video: twitter/StoneySharp3340, AP

 

Reklama

Americkou Alabamou se prohnalo tornádo, střed a sever USA sužuje sníh.

Článek

Alabamské město Fultondale zasáhlo tornádo, zemřel jeden člověk a asi dvě desítky lidí utrpěly zranění. Větrný živel po sobě zanechal značně poškozené domy města nebo převrácená auta.

V troskách jsou zřejmě ještě další lidé. List The Washington Post napsal, že několik zraněných je v kritickém stavu. Mrtvý je mladý muž, který zůstal uvězněn v suterénu rodinného domu.

„Máme stále osoby uvězněné v jejich domech a snažíme se k nim dostat. Požádali jsme lidi, aby se k místu nepřibližovali, abychom mohli zprůjezdnit silnice a dostat se k domům, v nichž uvázli lidé,“ řekl fultondaleský starosta Larry Holcomb. Podle policie bylo do místní nemocnice převezeno šest vážně zraněných.

Prudké tornádo zdevastovalo území v délce asi 30 kilometrů. Udeřilo v okresu Jefferson před 23. hodinou místního času a podle Národní meteorologické služby (NWS) napáchalo velké materiální škody. Na sociálních sítích je možné vidět snímky zdevastovaných domů bez střech. „Člověk by řekl, že vybuchla bomba,“ řekl syn místního pastora Sam Moerbe.

„Ulétla střecha a pak i stěny, za několik vteřin bylo vše pryč,“ prohlásila další obyvatelka města Janice Hamiltonová.

S jiným problémem se potýkají oblasti ve středu a na severu USA. NWS předpověděla na dnešek až deset centimetrů sněhu v pásu území od centrálního Kansasu po Chicago a jih Michiganu. Husté sněžení už zasáhlo jihovýchod státu Nebraska a západ Iowy, kde napadlo na některých místech až 30 centimetrů sněhu.

„To je historický příděl,“ řekl meteorolog Taylor Nicolaisen, který působí poblíž Omahy. V Nebrasce i Iowě byli nuceni kvůli sněhové bouři uzavřít několik center na testování koronaviru.

V Chicagu úřady upozornily občany, aby dnes ráno počítali s potížemi v dopravě i s možnými výpadky elektřiny. Město vyslalo do ulic 280 sypačů a v knihovnách a parcích zřídilo informační centra. V pondělí zůstalo zavřeno kvůli špatnému počasí mnoho škol a obchodů. Úřady vyzvaly občany, aby nevyjížděli na silnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované