Hlavní obsah

Zabíjení v Sýrii má ihned skončit, žádá OSN. Bitva s Islámským státem i Al-Káidou pokračuje

Rada bezpečnosti OSN odhlasovala příměří v Sýrii. Aspoň na 30 dní (video: AP).Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

OSN v sobotu večer schválila rezoluci požadující příměří v Sýrii. Nemá se vztahovat na operace vedené proti extremistům z organizace Islámský stát a teroristické sítě Al-Káida.

Článek

Rada bezpečnosti OSN v sobotu večer schválila rezoluci požadující příměří v Sýrii. Začít má bezodkladně a trvat má nejméně 30 dní. Cílem rezoluce, pro niž hlasovalo všech 15 členů Rady bezpečnosti OSN, je umožnit humanitární pomoc pro civilisty a evakuaci zraněných a nemocných z obléhaných oblastí. Syrská armáda ale i v sobotu bombardovala oblast východní Ghúty u Damašku, kde podle exilové Syrské organizace pro lidská práva zaznamenali její pozorovatelé nálety i několik minut po hlasování Rady bezpečnosti.

Přitom právě katastrofální situace ve východní Ghútě, kterou ovládají povstalci, byla impulzem k nynější rezoluci o příměří. Vládní jednotky zintenzivnily bombardování oblasti začátkem tohoto měsíce a jen za poslední týden tam podle SOHR zemřelo na 500 civilistů, včetně 120 dětí. V obležení vládních jednotek tam žije na 400 000 lidí.

Ruský zástupce při OSN Vasilij Něbenzja podle agentury Reuters řekl, že dosáhnout okamžitého příměří v Sýrii nelze, jestliže mezi znepřátelenými stranami nebudou uzavřeny „konkrétní dohody“. Americká velvyslankyně Nikki Haleyová uvedla, že Spojené státy chtějí vidět příměří okamžitě. Zároveň Moskvu pokárala za to, že podle ní rozhodnutí OSN zdržuje, a vyjádřila obavy, zda bude příměří respektovat syrská vláda.

Příměří se nemá vztahovat na operace vedené proti extremistům z organizace Islámský stát (IS) a teroristické sítě Al-Káida. Na žádost Ruska byla podle agentury AFP formulace doplněna o „další osoby, skupiny a hnutí spojené s Al-Káidou a IS, stejně jako další teroristické skupiny určené Radou bezpečnosti“. Za teroristické skupiny ale považuje syrská vláda a Rusko, které ji podporuje, i některé povstalce, jež podporuje západní koalice.

Sobotní hlasování Rady bezpečnosti začalo s více než dvouhodinovým zpožděním, tento týden už přitom bylo několikrát odloženo. Jednání komplikovalo Rusko, které má v Radě bezpečnosti jako její stálý člen právo veta. Na žádost Ruska byla v původním návrhu, který byl za dva týdny jednání několikrát změněn, upravena formulace ohledně skupin, jichž se příměří netýká.

Původní text rezoluce, který byl posléze několikrát změněn, navrhli před dvěma týdny dva nestálí členové Rady bezpečnosti, Švédsko a Kuvajt. Reagovali tak na vyhrocenou situaci ve východní Ghútě, ale i na intenzivní bombardování provincie Idlib syrskou armádou. I tuto provincii ovládají povstalci. Švédský zástupce při OSN Olof Skoog dnes připomněl, že útoky na civilisty v Sýrii jsou v posledních týdnech nejhorší za sedm let trvání tamní občanské války.

Reklama

Doporučované