Hlavní obsah

Zabíjíme jenom černochy, žertoval americký policista při silniční kontrole. Teď ho propustili

V Americe propustili policistu kvůli rasistickým výrokůmVideo: Reuters

 

Reklama

Muž měl za sebou 28 let služby u policie v Georgii.

Článek

Policista Greg Abbott ztratil zaměstnání poté, co ho natočila kamera, jak během silniční kontroly v roce 2016 říká, že americká policie zabíjí pouze černochy. Toto tvrzení pronesl směrem k ženě, která měla z kontroly strach. Odkazovala se přitom na videa, která se v poslední době šíří internetem a v nichž američtí policisté střílí na řidiče.

Policista pak ženě bílé pleti řekl: „Vy ale nejste černoška. Pamatujte, že zabíjíme jenom černochy.”

Abbott měl za sebou 28 let služby. Jeho šéf Mike Register jej podle svých slov vždy považoval za čestného člověka, ale v tomto případě se dopustil chyby. Podobné jednání nemá podle Registera u policie místo a je neomluvitelné.

Lance LoRusso, Abbottův advokát, ve svém vyjádření řekl, že muž během vyšetřování spolupracuje a jeho komentáře měly odlehčit situaci.

Americká policie je v posledních letech terčem kritiky za nepřiměřené reakce při zákrocích, především vůči lidem tmavé pleti. Několik případů, kdy policista zastřelil neozbrojeného Afroameričana, natočili svědkové incidentů a videa se stala spouštěcím momentem protestů proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti.

Reklama

Doporučované