Hlavní obsah

Zabil 160 lidí, aby tisíce jiných zachránil. Má dostat doživotí?

Smutná: Zabíjet se nesmí, ale diváci se vůbec nerozhodují racionálně.

 

Reklama

Odsoudila bych ho, byť s nižším trestem. Hrozí totiž nebezpečí nápodoby, říká ve Výzvě „prokurátorka“ herečka Jitka Smutná.

Článek

Diváci jako porota a případ, v němž se jedná o volbu menšího zla. To je hra Teror, hit světových divadelních scén, která má za sebou premiéru v pražském divadle ABC. Souzen je pilot Luftwaffe za sestřelení uneseného civilního letadla. Zabránil tak teroristickému útoku na stadion se sedmdesáti tisíci diváky.

„Pro publikum je to velký adrenalin. Od počátku vědí, že musí rozhodnout. Nedá se tomu vyhnout. A ačkoliv měli pocit, že vědí, jak zvolí, tak každé tři minuty je jejich pozice zviklaná argumenty,“ popisuje ve Výzvě herečka Jitka Smutná. Jako státní zástupkyně žádá pro pilota nejvyšší možný trest, protože zabil nevinné a mimo jiné porušil ústavu.

Jak sama vnímá hrozbu terorismu? Pociťuje nyní silněji napínání české ústavy, když o ústavní princip běží i v představení? A jak se vyrovnávala s postavou komunistické papalášky Anežky Hodinové Spurné ve filmu Milada? Vadí jí špatné kritiky? A čím to, že spousta herců dnes mluví jako „čuňátko“? Podívejte se v rozhovoru ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované