Hlavní obsah

„Zabili jste mě.“ Francouzský student se zapálil kvůli vysokému nájmu, viní Macrona a EU

Foto: wikimedia.org/Romainbehar

Univerzita v Lyonu.

Reklama

Muž před incidentem napsal na Facebook příspěvek, ve kterém popsal, proč se odhodlal k sebeupálení.

Článek

Ve Francii se před univerzitní kantýnou v Lyonu zapálil dvaadvacetiletý student. V kritickém stavu jej záchranáři posléze přepravili do nemocnice. Podle hasičů byl muž popálený na 90 procentech těla. O sobotním incidentu informovala britská BBC.

Krátce před pokusem o sebevraždu umístil student na sociální síť Facebook příspěvek, ve kterém se svěřil s finančními problémy. V textu obvinil prezidenta Emmanuela Macrona, exprezidenty Françoise Hollanda a Nicolase Sarkozyho, pravicovou političku Marine Le Penovou a Evropskou unii z toho, že studenta „zabili“.

Muž napsal, že už nadále nemá sílu čelit finančním potížím a není schopný platit měsíčně 450 euro (přibližně 11 a půl tisíce korun) za nájem.

„Nechte nás bojovat proti vzestupu fašismu, to je to jediné, co nás rozděluje… A liberalismus, který zapříčinil nerovnost,“ napsal muž na Facebook.

„Viním Macrona, Hollanda, Sarkozyho a EU za to, že mě zabili,“ stálo ve studentově příspěvku. „Viním je za to, že způsobili, že budoucnost nás všech je nejistá. A také obviňuji Le Penovou a sloupkaře za to, že lživým způsobem šíří strach.“

Muž také potvrdil, že vybral rušné místo univerzitní restaurace proto, aby incident získal politický rozměr. Student svůj plán, že se chce upálit blízko školy, napsal přítelkyni v textové zprávě. Žena okamžitě informovala úřady.

K neštěstí se vyjádřil také francouzský studentský spolek SUD Éducation. „Jeho čin nesmí být označen za akt zoufalého jedince,“ stálo v oficiálním prohlášení.

Reklama

Doporučované