Hlavní obsah

Zabili v Hongkongu policisté tři demonstranty? Vláda to popírá, ale lidé jí nevěří

Svět bez obalu z 8. září 2019: Zabili v Hongkongu policisté tři demonstranty? Vláda to popírá, ale lidé jí nevěří.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V minulých týdnech zasáhla proti protestujícím v Hongkongu policie s nebývalou brutalitou. Nejspíše kvůli tomu, aby je od demonstrací odradila. Jenže dosáhla pravého opaku. Do ulic svým tvrdým postupem přivedla mnohem více lidí.

Článek

Hongkongem se dokonce rozšířila zpráva, že několik demonstrantů bylo během zásahu v tamním metru zabito. Lidé v ulicích teď požadují, aby byly zveřejněny kompletní záběry z průmyslových kamer, které jsou v prostorách metra umístěny.

„31. dubna došlo v této stanici metra k brutálnímu zásahu policie. Jedenáct demonstrantů pak bylo převezeno do nemocnice, ale tři z nich se pohřešují. Nikdo o nich nic neví, takže je možné, že byli při zásahu zabiti,” říká jedna z demonstrantek.

„Takhle se policie nemůže chovat. Byla to hrůza,“ dodává v reportáži další protestující. „Pokud někdo spáchá trestný čin, tak ho mají zadržet a obvinit, ne brutálně zmlátit nebo dokonce zabít. To je nepřijatelné. Proto je teď v ulicích tolik lidí.”

Reportáž o brutalitě hongkongské policie, kterou natáčel reportér Seznamu Milan Šíma přímo v místě dění, si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Svět bez obalu, který v premiéře vysílá Televize Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Doporučované