Hlavní obsah

Zabitý voják: Tomáš seděl na korbě auta uvnitř základny, střelec ho zasáhl z osmdesáti metrů

Foto: Armáda ČR

Rotný Tomáš Procházka, který padl v Afghánistánu.

Reklama

Podívejte se na mimořádný brífink ministra obrany a velení armády k další tragické události v Afghánistánu. V pondělí tam zemřel rotný Tomáš Procházka.

Článek

Na základně Shindand v provincii Herát padl po útoku na vozidlo české jednotky dvaačtyřicetiletý rotný, kynolog z Chotyně Tomáš Procházka. Další dva vojáci byli zraněni.

„Tělo bude přepraveno zpět do Česka ve středu večer,“ řekl novinářům ministr obrany Lubomír Metnar.

Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Tomáš Procházka byl členem logistického útvaru armády. Při útoku seděl na korbě auta uvnitř mezinárodní základny v prostoru afghánských ozbrojených sil. Střelec ho zasáhl přibližně z osmdesáti až jednoho sta metrů z pušky M14, život českého vojáka nezachránila ani neprůstřelná vesta.

Podle mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška zemřel kynolog, který vezl na korbě toyoty svého psa. Na misi se speciálními silami byl dlouhodobě připravován. Podle zjištění ČTK byl Procházka z Centra vojenské kynologie Chotyně.

Další dva vojáci jsou mimo ohrožení života. První byl po ošetření propuštěn z nemocnice, druhý je po operaci a čeká ho transport na základnu v Bagrámu. Lékaři zraněnému vojákovi vyndali střepiny z boku těla.

Jsme na sto procentech

V Herátu, na západě země, kde se útok odehrál, provádí česká armáda výcvik afghánských ozbrojených sil. Afghánská armáda má 200 000 členů, podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty je tak nemožné zabránit její infiltraci z řad bojovníků Tálibánu nebo radikalizaci jednotlivce. I pro takové případy má ale česká armáda své postupy.

Útočník nebyl z jednotky, kterou Češi v Afghánistánu cvičí. Šlo o muže ze základny, jenž na české vojáky zaútočil při návratu do ní.

Armáda se nyní podle Opaty bude zabývat posuzováním postupu výcviku afghánských ozbrojených sil. Zdůraznil, že mentoring je nejkomplikovanější práce, kterou provádí výhradně speciální síly, které jsou nejlépe cvičenou jednotkou. Mentor se musí soustředit na svou činnost, kvůli ochraně ho vždy doprovází takzvaní guardian angels. V balistice a technických prostředcích už není podle Opaty kam se posunout. „Jsme na sto procentech,“ řekl.

Nečekanému útoku z vlastních řad se dá podle něho jen těžko čelit. Podle ředitele Ředitelství speciálních sil Pavla Koláře se podobné útoky takzvaných insiderů stávají dle statistiky asi desetkrát do roka. Vojáci speciálních sil jsou na západě Afghánistánu od začátku léta, jejich mise bude trvat šest měsíců.

Afghánistán bez obalu: Autentické záběry, které z velké části pořídili sami čeští účastníci vojenské mise. Video: Milan Šíma

Repatriace ve středu večer

Tělo Tomáše Procházky bude do České republiky převezeno ve středu večer kolem desáté hodiny. Armáda je ve styku s rodinou, ministr obrany počítá s možností vojenského pohřbu se všemi poctami jako v případě tří českých vojáků, kteří zahynuli v srpnu.

Je to jen necelý týden poté, co se minulý týden ve středu stalo na základně Bagrám terčem útoku jiné vozidlo českého kontingentu, zraněno bylo pět Čechů.

Na oba útoky reagoval už v pondělí večer premiér, který oznámil, že se chce sejít s ministrem obrany Lubomírem Metnarem.

Armáda o posledním incidentu informuje na mimořádném brífinku, který přenášíme v přímém přenosu. Sledujte ve videu v úvodu tohoto textu.

Připomeňte si zprávu o zranění vojáků minulý týden.Video: Nela Vejvodová, Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované