Hlavní obsah

Záblesk a pak exploze. USA odtajnily záběry z jaderných testů v době studené války

Podívejte se, jak ničivé byly jaderné zkoušky v době studené války.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Spojené státy testovaly jaderné bomby v atmosféře do roku 1962, videa některých zkoušek nyní zveřejnily.

Článek

Přísně tajné záběry jaderných testů schovávala americká vláda v trezorech více než 60 let, ale nyní se je rozhodla ukázat veřejnosti. Národní laboratoř Lawrence Livermora filmy postupně zveřejňuje na serveru YouTube.

Záběry pocházejí z let 1945 až 1962, kdy Spojené státy provedly 210 atmosferických jaderných testů. Americká vláda natočila přes 10 tisíc filmových záběrů, které exploze dokumentují. Vědci v laboratoři nalezli zatím asi 6,5 tisíce filmů a 750 z nich dosud odtajnili.

Videa jsou výsledkem zbrojení v dobách studené války. Jaderné velmoci - konkrétně Velká Británie, Spojené státy a Sovětský svaz - se ale v roce 1963 zavázaly, že přestanou testovat atomové zbraně v atmosféře, pod vodou i ve vesmíru. Všichni tři signatáři přešli na podzemní výbuchy. Francie a Čína ale pokračovaly v atmosferických testech ještě v 70. letech.

Valné shromáždění OSN zakázalo všechny jaderné zkoušky v roce 1996, ale smlouva nevstoupila v platnost kvůli osmi zemím, které ji neratifikovaly. Přesto většina států v 90. letech ustoupila od jaderných testů a přešla na počítačové simulace. Pouze severokorejský režim stále provádí atomové zkoušky, naposledy vybuchla jaderná bomba na Korejském poloostrově loni v září.

Trump zpochybnil jaderný program KLDR.

Reklama

Doporučované