Hlavní obsah

Začal festival kosmických aktivit Czech Space Week

Foto: Space X, NASA

Ilustrační foto.

Reklama

Festival kosmických aktivit Czech Space Week je kvůli koronaviru on-line. Představí podíl českých výzkumníků a firem na projektech Evropské kosmické agentury (ESA). Část programu cílí i na děti. Festival potrvá do 14. listopadu.

Článek

Vědci budou na festivalu mluvit například o výzkumu supermasivních černých děr či Marsu. Experti pohovoří také o přínosech umělých družic i potížích, které někdy vědcům způsobují.

Řada pořadů bude o tom, jak čeští výzkumníci a firmy spolupracují na mezinárodních kosmických projektech. Česko se podílí třeba na připravovaných misích LISA, Hera, „lovci exoplanet“ Plato, či již probíhající misi Solar Orbiter. Té se věnuje i jeden z úterních pořadů festivalu. Pro firmy je připraven také blok Gate2Space o možnostech zapojení do programů ESA. V plánu je i diskuse, která přiblíží příběhy úspěšných žen působících v oblasti kosmických aktivit.

V rámci dětského programu odborníci pohovoří třeba o exoplanetách, gravitaci či Měsíci. Už dnes večer také jeden z pořadů diváky upozorní na to, co lze v současnosti spatřit na obloze pouhýma očima.

Cílem festivalu je popularizace vědy a informování veřejnosti o přínosech zapojení výzkumných organizací a firem do kosmického výzkumu. Česko je součástí ESA od roku 2008. Podle Ministerstva dopravy za tu dobu navázalo spolupráci přes 60 tuzemských firem. Festival se letos koná potřetí.

Reklama

Související témata:

Doporučované