Hlavní obsah

O Trumpovi bez Trumpa. Impeachmentová porážka prezidenta v Senátu se neočekává

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump.

Reklama

Potřetí v historii Spojených států čelí prezident impeachmentovému soudu. Několikadenní soudní proces, který oficiálně začal minulý týden, by teoreticky mohl vést k sesazení Donalda Trumpa z prezidentského křesla. Sama skutečnost, že prezident stane před soudem, je významná. Trumpovo zbavení prezidentské funkce je ale nepravděpodobné.

Článek

Sněmovna reprezentantů vznesla proti Donaldu Trumpovi ústavní žalobu za zneužití úřadu a obstrukce vůči Kongresu. Proces formálně zahájil minulý týden hlavní zástupce Sněmovny reprezentantů Adam Schiff přečtením ústavní žaloby.

K uznání prezidentovy viny jsou potřeba hlasy dvou třetin stočlenného Senátu. Podle analytiků této většiny demokraté nedosáhnou. V Senátu totiž drží většinu Trumpovi republikáni. Těm v instituci připadá celkem 53 křesel, dalších 45 mají demokraté a 2 senátoři jsou nezávislí.

V případě, že by byl Trump přesto shledán vinným, byl by odvolán z funkce a do budoucna by přišel o možnost vykonávat jakoukoli federální pozici. Mohl by také přijít o privilegia, jako je prezidentský důchod. Jeho nástupcem a 46. prezidentem Spojených států by se automaticky stal současný viceprezident Mike Pence.

Zájmy Sněmovny reprezentantů jako žalující strany bude v procesu hájit sedmičlenná skupina demokratických kongresmanů vedená šéfem sněmovního výboru pro zpravodajské služby Adamem Schiffem.

Tým Donalda Trumpa jako žalované strany povede právní poradce Bílého domu Pat Cipollone a prezidentův právník Jay Sekulow. Soudnímu procesu bude přítomen také Ken Starr, který v 90. letech vyšetřoval tehdejšího demokratického prezidenta Billa Clintona a umožnil ústavní žalobu proti němu. Proti žalobě vznese na Trumpovu žádost argumenty i ústavní právník Alan Dershowitz, který se ale brání tomu, aby byl označován za plnohodnotného člena prezidentova právního týmu.

Trump po Senátu dříve chtěl, aby žalobu ihned odmítl. Senátoři ale upřednostňují její projednání s následným osvobozením prezidenta.

Prozatím ani není jasné, zda budou podobně jako při sněmovním vyšetřování pozváni svědci. O jejich pozvání, a zda budou moci být předloženy nové důkazy, by se mělo podle návrhu šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella rozhodnout pravděpodobně až příští týden po otázkách senátorů a debatě.

Úvodní projevy obžaloby a obhajoby v procesu impeachmentu proti americkému prezidentovi by měly trvat 24 hodin na každé straně sporu. V předloze organizační rezoluce, která unikla do amerických médií, to navrhuje šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Projevy by přitom měly být rozloženy maximálně do čtyř dnů. O návrhu McConnellovy organizační rezoluce by se podle agentury Reuters mohlo hlasovat ještě během úterý.

Demokraté předložený návrh organizační rezoluce kritizují. Vůdce jejich menšiny v Senátu Chuck Schumer uvedl, že se McConnell snaží impeachmentový proces co nejrychleji vyřídit. V prohlášení Schumer kritizoval také snahu republikánů zkomplikovat předvolání svědků. Návrh rezoluce, ke kterému může předložit dodatky, označil za „národní ostudu“. Bílý dům naopak návrh na rychlý proces přivítal.

Po čtyřech dnech úvodních řečí by podle návrhu měli senátoři dostat až 16 hodin na dotazy na zástupce obžaloby i obhajoby. Následovat má čtyřhodinová debata.

Donald Trump se v době procesu bude nacházet tisíce kilometrů daleko. V pondělí večer odletěl na Světové ekonomické fórum do Davosu, a proces tak nebude sledovat v Senátu ani v televizi v Bílém domě.

Martin Luther King by nebyl šťastný

Impeachmentová bublina kolem Donalda Trumpa vyvolává emoce na obou stranách a doprovází ji mnohá bizarní vyjádření.

Jedno takové pronesla v pondělí Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová pro NBC News. Podle ní by Martin Luther King se současnou situací kolem impeachmentu a obvinění Donalda Trumpa nesouhlasil.

„Nemyslím si, že by vizí Martina Luthera Kinga bylo tahat Američany procesem, kdy by prezident měl být odvolán z funkce, obviňován z podplácení, vydírání, zločinů a přestupků,“ řekla. „A myslím si, že každý, kdo stojí o spravedlnost pro všechny, dnes nebo jakýkoli jiný den v roce ocení skutečnost, že se prezident bude nyní naplno opírat o fakta tak, jak by to měl mít možnost udělat každý.“

Jakým obviněním Trump čelí?

Donald Trump měl požádat ukrajinskou vládu o pomoc, díky které by v listopadových volbách dosáhl svého znovuzvolení. Vládní kontrolní úřad navíc ve čtvrtek oznámil, že americká vláda porušila federální zákon, když loni blokovala vojenskou pomoc Ukrajině schválenou Kongresem USA. Trump měl také manévrovat s návrhy setkání Bílého domu s ukrajinským prezidentem. Na oplátku za zprostředkování setkání měl chtít, aby Ukrajina veřejně oznámila vyšetřování Joea Bidena, hlavního lídra demokratů, kterého by tímto mohl Trump před volbami zdiskreditovat. Předvolební průzkumy ukazují, že by ho Biden jako zástupce demokratů mohl porazit.

Poté, co Bílý dům zamítl zaměstnancům svědčit při první obžalobě v loňském roce, demokraté obvinili Trumpa z maření vyšetřování.

Trump veškerá obvinění popřel a proces označil jako politický „hon na čarodějnice“.

Co je to impeachment?

Jednoduše řečeno jde o ústavní žalobu podanou na voleného funkcionáře, jenž se dopustil závažného přestupku, za který může být potrestán zbavením funkce. Před soudem tak mohou stanout soudci, prezidenti či členové kabinetu za „zradu, úplatkářství nebo jiné vážné trestné činy a přestupky“. Poté, co je takto vysoko postavený státník obžalován, pokračuje soudní řízení v Senátu, jehož členové rozhodnou o vině či nevině. Jedná se o politický proces, nikoli trestní.

Reklama

Související témata:

Doporučované