Hlavní obsah

Prognózy se naplnily, na cestě k moři stály až desetikilometrové kolony

Na evropských dálnicích vedoucích k moři nastal nejtěžší víkend v roce.Video: AP

 

Reklama

Také na řidiče směřující z Česka na jih čekají hned dvě výrazné komplikace. Nové opravy na D1 a přeplněné dálnice v Německu a Rakousku z důvodu začátku prázdnin v jihoněmeckých spolkových zemích.

Článek

Přelom července a srpna tradičně způsobil největší komplikace v letní dopravní sezoně.

Švýcarská severojižní dálnice A2, která spojuje Německo s Itálií, vyžaduje trpělivost řidičů už od rána. Dopoledne musel být u hranic s Itálií v obou směrech kvůli porouchanému vozidlu krátce uzavřen Gotthardský tunel, již předtím se v místě tvořily dlouhé kolony.

Velký provoz je také v Německu, kde začaly prázdniny v nejlidnatější německé spolkové zemi Bavorsko a také v sousedním Bádensku-Württembersku, a rovněž v Rakousku.

Portál Bluewin ještě před uzavřením tunelu napsal, že se zde utvořila desetikilometrová kolona, což znamenalo čekací dobu až hodinu a čtyřicet minut. Odpoledne se zde čekací doba zkrátila na několik desítek minut. Tento tunel je tradičně kritickým místem, neboť má jen jeden tubus, ve kterém je pro každý směr jeden jízdní pruh.

V Německu zhoustla doprava podle DPA především na dálnicích mířících do Rakouska a také u Hamburku ve směru k pobřeží Severního moře a k Baltu. U Hamburku na křížení dálnice A7 a A261 ve směru k dánským hranicím vznikla asi dvacetikilometrová kolona. Velkému náporu je vystaven i berlínský okruh ve směru na Štětín a také na Hamburk.

V Bavorsku musí počítat řidiči s kolonami například v okolí Mnichova a na dálnici A8 u hranic s Rakouskem. V rakouských zemích Salcbursko a Tyrolsko pak pro tranzitní dopravu o víkendech až do poloviny září platí zákaz objíždění zácp či vyhýbání se dálničnímu mýtu. V Tyrolsku na dálnici A11 mířící z Villachu ke Karavanskému tunelu do Slovinska vznikla podle listu Kronen Zeitung kolona dlouhá 15 kilometrů.

Německý autoklub ADAC radil proto cestu k moři odložit přinejmenším na sobotní odpoledne či na neděli, nejlépe však na začátek pracovního týdne, kdy už bude cesta na jih o poznání volnější.

Pro české řidiče ale základní rada – snažit se vyjet mimo nejvytíženější časy – tentokrát nemusí fungovat. Jízda po dálnici D1 je totiž jako obvykle komplikovaná pořád – a to kvůli četným opravám, k nimž se o víkendu přidávají další.

Poblíž Průhonic u Prahy v neděli začne ve směru na Brno vyznačování zúžení a úprav jízdních pruhů před zahájením oprav dálnice zhruba mezi druhým a 11. kilometrem. Původně měla být potom v noci ze soboty na neděli několikrát úplně zastavena doprava v obou směrech na 21. kilometru D1 u Mirošovic ve středních Čechách, a to kvůli montáži ocelových nosníků nově budovaného mostu přes dálnici.

Práce ale kvůli bezpečnosti a plynulosti provozu během prázdninového víkendu v pátek večer odložili, zřejmě někdy na příští týden.

Reklama

Doporučované