Hlavní obsah

Začal první opioidový soud, může sloužit jako precedens pro zodpovědnost farmaceutických firem

Americká Oklahoma žaluje společnost Johnson & Johnson kvůli opioidové krizi.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy se potýkají s velkou mírou závislostí na na opioidových lécích, které slouží především k utlumení bolesti. Dvě společnosti Johnson & Johnson a Teva Pharmaceuticals se v úterý dostaly k prvnímu soudu, který může být precedentem pro tisíce dalších případů s touto tematikou.

Článek

V Oklahomě začíná soud, který se stane prvním materiálem pro dosud bezprecedentní zkoumání toho, jak se ve Spojených státech rozšířila epidemie opioidů. Do jisté míry by také mohl naznačit, jak moc budou farmaceutické společnosti viněné za krizi spojenou se závislostmi na opioidech, kvůli které se odehrávají stovky dalších soudních sporů v celé zemi. Informace přinesl server Politico.

Většina soudních sporů proti výrobcům opioidů a distributorům, kterých se účastní i státy, města a okresy, je zabalena do jediného masivního soudního řízení, které probíhá pod dohledem federálního soudce v Ohiu. Proces v Oklahomě proti dvěma výrobcům léků bude první, co se reálně dostane k soudu, a mohl by tak vytvořit precedens pro odškodnění lidí zpustošených opioidy.

Stane se součástí řízení, které potrvá roky. Tím se zvýší pozornost na národní opioidovou krizi, která ve Spojených státech stále zabíjí 130 lidí každý den. Proces se zaměří na to, jak moc výrobci vysoce návykových léků proti bolesti nesou odpovědnost za závislost pacientů na jejich výrobcích. Spoluzodpovědnost by firmy měly nést skrze zavádějící lékařská tvrzení a agresivní marketingové praktiky.

Soudní proces v Oklahomě se vedle společnosti Johnson & Johnson týká také firmy Teva Pharmaceuticals. „Bude to jeden z prvních pokusů, kdy budou v otevřeném fóru k dispozici důkazy o tom, jak jsme se dostali tam, kde jsme,“ řekl Joe Rice, spoluzodpovědný poradce ve federálních soudních sporech zaměřených na výrobce léků a distributory v Ohiu. „To je velká otázka, kterou chce mnoho lidí ve zdravotnictví vědět. Proč a jak jsme se sem dostali?“ ptá se soudce Dan Polster.

Precedentnost případu neplatí absolutně

Federální soud týkající se právě farmaceutických společností, který Polster vede, zahrnuje více než 1000 procesů, do nichž je zapojená vláda i zájmové skupiny. Těm vadí dluhy ve výši desítek miliard dolarů, které vznikly v důsledku škod způsobených závislostmi. Na rozdíl od soudu v Oklahomě se tyto případy budou týkat i farmaceutického giganta, společnosti Purdue Pharma. Firma vyrábí Oxykodon. Lék, známý také pod názvem OxyContin, je opioid sloužící především pro utlumení bolesti. Společnost už nyní čelí mnoha obviněním, že svým lékem zaplavila zemi, proces Oklahoma je pro ni tak jen dalším v řadě.

Navzdory nezpochybnitelně precedentní hodnotě procesu případ Oklahoma nemusí být ideálním precedentem pro všechny procesy týkající se farmaceutických sporů, protože se zaměřuje pouze na dvě společnosti Johnson & Johnson a Teva.

Majitelé Purdue, rodina Sacklerů, se s Oklahomou dohodli na odškodnění 270 milionů dolarů (v přepočtu přes 6,2 miliardy korun), což někteří zákonodárci a odborníci na veřejné zdraví odsoudili jako příliš malou částku. Největší část této částky, 200 milionů dolarů (4,6 miliardy korun), bude použito na založení nového centra léčby závislostí na univerzitě v Oklahomě. Dalších 60 milionů dolarů (téměř 1,4 miliardy korun) bude vyplaceno advokátům, kteří se podílejí na daném případu. Pouhých 12 milionů dolarů (276 milionů korun) obdrží města a okrsky, které se snaží s epidemií závislosti vypořádat.

„Kdybychom nepřistoupili na dohodu s Purdue, nemuseli jsme dostat nic”

Generální prokurátor Oklahomy Mike Hunter zdůraznil, že dohoda je nejlepší volbou, protože existovala také možnost, že Purdue vyhlásí bankrot a stát by nemusel dostat nic.

„Velkou otázkou v soudních sporech je, do jaké míry by se měla rozšířit odpovědnost farmaceutických společností,“ řekl Abbe Gluck, ředitel Šalamounova centra zdravotního práva a politiky v Yale Law School. „Je to test, v němž figuruje širší síť obžalovaných, kteří jsou do tohoto sporu zapojeni právě proto, že v něm není Purdue.“

Dvě farmaceutické společnosti, které v procesu figurují – firmy Johnson & Johnson Janssen Pharmaceuticals a dceřiná společnost Teva Cephalon – tvrdí, že soud v Oklahomě se na ně snaží hodit vinu za katastrofální stav veřejného zdraví, což ale není jejich vina. Farmaceutické společnosti také tvrdí, že Federální úřad regulace léčiv (FDA) jejich výrobky schválil a že na celkovém trhu s opioidy jsou pouze malými hráči.

„Janssen se bude i nadále bránit, protože nároky vznesené proti němu v Oklahomě se nezakládají na skutečnosti ani na zákoně, to se i objasní během soudního procesu,“ řekl John Sparks, generální poradce společnosti Oklahoma pro Janssen. Teva na žádosti o vyjádření neodpověděla.

Reklama

Doporučované