Hlavní obsah

Začal se rodit konkrétní plán, jak porazit Babiše. Jeden kandidát na premiéra a pět hlavních slibů

Foto: ODS

Šéf ODS Petr Fiala bude jistě hlavním kandidátem na společného volebního lídra opozice proti Babišovi.

Reklama

Čtyři opoziční lídři mají první konkrétní body společného postupu v příštích volbách. Nejtěžší bude přesvědčit své kolegy, že projekt má smysl.

Článek

Plán čtveřice opozičních stran na vytvoření společného bloku, který bude schopen v příštích sněmovních volbách porazit Babišovo hnutí ANO, výrazně pokročil.

Jednání se urychlila zejména po masové demonstraci proti Babišovi v Praze na Letné, která se konala předposlední červnovou neděli.

Předsedové jednotlivých stran – ODS, lidovců, TOP 09 a hnutí STAN – už za sebou mají první námluvy. Teď v létě si na vzájemných schůzkách, zatím jen ve dvojicích, vyměňují představy, jak by koalice měla vypadat a fungovat.

„Zásadní změna a přelom je, že v čele stran jsou dnes lidé, kteří se chtějí dohodnout,“ svěřuje se s dojmy po první sérii jednání lídr STAN Vít Rakušan.

Cílem je, aby koalice vyhrála sněmovní volby na podzim 2021, po nichž bude premiéra jmenovat ještě prezident Miloš Zeman. Ten opakovaně prohlašuje, že vždy dá jako prvnímu šanci sestavit vládu vítězovi voleb.

Představa opoziční čtyřky o koalici je jednoduchá: jedna společná kandidátka, jeden společný kandidát na premiéra a maximálně pět nebo šest programových priorit, které budou čitelné pro voliče.

ODS jako nejsilnější opoziční strana se zatím tváří zdrženlivě, ale pokud do bloku půjde, nárokuje si pozici superlídra pro svého předsedu Petra Fialu. On sám o své ambici stát se příštím premiérem čím dál častěji mluví.

„Chci sestavit vítězný tým, abychom mohli prosadit potřebné reformy. Uvědomuji si, že všechny formy spolupráce mají své klady i zápory. Ale pokusíme se hledat to, co nás spojuje, ne to, co nás rozděluje,“ říká Fiala.

Podobně mluví Vít Rakušan. „Teď nemá smysl řešit to, jestli my a lidovci máme odlišný názor například na sňatky homosexuálů. Musíme realisticky slíbit jen to, co dokážeme splnit, abychom lidi nezklamali. Ve chvíli, kdy jsou ohroženy základní principy, se musíme shodnout na pár prioritách a zapomenout na svá ega.“

Nikdo z předáků o probíhajících jednáních nechce veřejně moc mluvit, aby se snahy o spojenectví nezbořily hned v počátku. „Jedna věc jsou veřejné deklarace, druhá věc je realita. Od nás všech to vyžaduje nadstandardní velkorysost. Uděláme vše pro to, aby to vyšlo,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

V opoziční čtyřce se zatím mluví o tom, že lídry kandidátek v jednotlivých krajích by si strany rozdělily podle toho, jaká kde má své bašty – například ODS je tradičně silná ve většině českých regionů, STAN ve Středočeském a Libereckém kraji, TOP 09 v Praze a třeba lidovci na Moravě.

„To všechno jsou ale předčasné úvahy. První úkol pro nás všechny je prodiskutovat si to doma u sebe ve stranách, aby společný blok měla od počátku podporu členské základny. Víme, že uvnitř všech stran tomu budou předcházet velmi složité debaty,“ upozorňuje místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Naráží na špatné zkušenosti z minulosti, kdy podobné snahy o spojenectví končily krachem. I dnes ve všech čtyřech stranách existuje řada politiků, kteří plán na společný blok zásadně odmítají.

Přitom už příští rok na podzim se konají krajské volby, které budou jakýmsi předkolem velkých voleb sněmovních. V jednotlivých regionech si tak místní politici budou moci sami rozhodnout, zda koalici vyzkouší.

Například v Jihočeském kraji se o to už dnes aktivně pokouší tamní lídr ODS Martin Kuba, který s nabídkou spolupráce oslovil zástupce TOP 09 i STAN a chystá se mluvit také s lidovci.

„Realita je taková, že ANO pořád s náskokem vede preference. Pokud nechceme, aby hlasy pro menší strany přicházely vniveč, a chceme Babišovo hnutí porazit, spojenectví je logickým řešením,“ říká Kuba.

Reklama

Doporučované