Hlavní obsah

Začal soud s hejtmanem. „Stíhání je účelové. Někdo mě chce odstranit z veřejného života,“ tvrdí Půta

Krajský soud v Liberci po čtyřech letech zahájil líčení v korupční kauze, v níž čelí obvinění i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.Video: Tomáš Tesař, Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Liberci se začal v úterý zabývat korupční kauzou, v níž je obžalováno 13 lidí, čtyři firmy a také hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Politik, jehož policie obvinila v této kauze už v listopadu roku 2014, je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Od počátku však obvinění odmítá.

Článek

Půta dnes ve své obhajobě vysvětlil řadu otazníků a celkem detailně popsal i vztah k zástupcům některých firem a osob, s nimiž kolem plánované rekonstrukce kostela a vyžití dotačního titulu z pozice hejtmana vyjednával. Zároveň ale využil svého práva neodpovídat na otázky státního zástupce, protože se domnívá, že obvinění je proti němu od začátku účelové. „Jeho cílem je odstranit mě z veřejného života,” uvedl před soudem hejtman Půta.

Hlavní linka případu se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Státní zástupce klade hejtmanovi za vinu, že před pěti lety přijal úplatek a zneužil své funkce. Půta měl jako tehdejší šéf řídícího výboru dotačního úřadu ROP Severovýchod dostat „všimné“ ve výši stovek tisíc a zajistit projektu dotaci.

Úplatek si podle žalobce Radima Kadlčeka hejtman údajně dohodl na podzim 2013 na benzinové pumpě Shell v Liberci, protože chtěl vyřešit své dluhy. Policie ale hejtmana při přijetí údajného úplatku nezadržela. Svá tvrzení však opírá o několik indicií, přičemž tou nejsilnější je dokument s rozpisem částek u kódovaných jmen, který zajistila u zaměstnance firmy Metrostav. Suma 800 tisíc byla uvedena u přezdívky „Nejvyšší“, což je podle informací z odposlechů označení pro Půtu.

Půta už dříve novinářům opakovaně sdělil, že nikdy žádný dluh neměl.

Právní zástupce libereckého hejtmana Tomáš Gřivna před časem zdůraznil, že sám Půta v případu navíc nebyl policií nikdy odposloucháván.

Státní zástupce Radim Kadlček, který před necelým rokem podal obžalobu za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů Evropské unie na sérii osob včetně Půty, příběh nicméně vidí jinak. Za podezřelé považuje konkrétně u hejtmana Půty například to, že se s lidmi kolem byznysu setkával na poněkud nestandardních místech, konkrétně u čerpací stanice.

„Myslím, že schůzky se odehrávají na různých místech. Například v kancelářích těch firem. Pro mě je poučením z té kauzy hlavně výběr těch osob, nikoliv výběr místa. Člověk, když má dostatek informací, tak je schopen vybrat dobře lidi, s nimiž se schází. A já jsem v tomto případě a v té době neměl dostatek informací,“ reagoval na dotaz Seznamu, zda podobné jednání považuje za běžnou politickou kulturu, hejtman Martin Půta.

Kriticky hodnotí postup Martina Půty i politická konkurence, například exnáměstek primátora města Liberec Jan Korytář (Změna), který byl v té době řadovým členem ROP Severovýchod. Právě v rámci tohoto programu mělo dojít k čerpání evropské dotace ve výši 65 milionů.

„Za mě je to jednoznačně korupční kauza. Je to selhání hejtmana Půty. I když tady není ten přímý důkaz v přijetí úplatku, je tu několik nepříjemných a silných indicií,“ říká Korytář, který se sám v jedné části složité kauzy ocitl v podezření, že na zmiňovaném seznamu příjemců úplatků figuroval pod přezdívkou „Nejčistší“. Suma u tohoto kódovaného jména byla 500 tisíc korun. Korytář nicméně mezi obžalovanými není. U soudu má ale vypovídat jako svědek.

Žádné evropské peníze však nakonec vyplaceny nebyly.

Soud, který má v hlavním líčení vyslechnout všechny obžalované a zároveň sérii svědků, může podle některých expertů trvat déle než rok. Samotný spis případu obsahuje přes 20 tisíc stránek.

Líčení začalo v největší jednací síni libereckého soudu a potrvá tři dny. Další soud naplánoval na příští týden. Verdikt v poměrně složitém případu nepadne ale dříve než za několik měsíců.

Reklama

Doporučované