Hlavní obsah

Začal soud v kauze útoku na tenistku Kvitovou. Obžalovaný chce nevinu prokázat na detektoru lži

Petru Kvitovou podle obžaloby pořezal Radim Žondra. Ten vinu odmítá.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Obžalovanému hrozí za vydírání a porušování domovní svobody až dvanáct let odnětí svobody.

Článek

U Krajského soudu v Brně v pondělí začalo líčení s Radimem Žondrou.

Podle obžaloby před Vánoci 2016 pořezal v Prostějově tenistku Petru Kvitovou. Obžalovanému hrozí za vydírání a porušování domovní svobody až dvanáct let odnětí svobody.

Žondra podle obžaloby zazvonil u dveří prostějovského bytu Petry Kvitové a vydával se za technika, který jde na revizi kotle. Když mu Petra Kvitová ukazovala ohřívač vody v koupelně, přiložil jí ke krku nůž. Tenistka se snažila čepel odstrčit, útočník ji však pořezal a přeťal šlachy na levé ruce.

Chvíli nato se podle obžaloby přetahovali o mobilní telefon. Pachatel odmítl zavolat tenistce záchrannou službu, zahradil ji vchodové dveře, aby Kvitová nemohla utéct. Pak jí vzal deset tisíc korun a utekl. „Obžalovaný poškozené způsobil těžkou újmu na zdraví, kterou jí znemožnil vykonávání povolání,” připomněl v žalobě státní zástupce Ivan Hrazdíra, že zranění málem připravilo wimbledonskou vítězku a jednu z předních hráček světového žebříčku o kariéru.

Video: Těžký návrat. Co musela podstoupit Petra Kvitová na rehabilitaci

V ordinaci terapeutky, která pomáhala Petře Kvitové.Video: Aleš Černý

Obžalovaný, jehož policie odhalila po několika měsících pátrání,  v pondělí vypovídal u soudu. Tvrdí, že je nevinný.

„Tohoto skutku jsem se nedopustil. Poškozenou znám jen z televize a přímých přenosů. Nikdy jsem v místě bydliště nebyl, i když Prostějov samozřejmě znám. V době zadržení jsem nevěděl, ve kterém domě poškozená bydlí,” uvedl Žondra.

Radim Žondra nemá čistý trestní rejstřík, v minulosti byl členem gangu, který přepadával staré lidi. Prokázáno bylo asi patnáct případů, Žondra se přiznal ke dvěma. Odpykal si část trestu, později byl propuštěn na podmínku a dohlížel na něj probační úředník. „Dostal jsem druhou šanci. Chtěl jsem ji využít,” odmítl Žondra vinu.

Video: Tisková konference Petry Kvitové po propuštění z nemocnice

Tisková konference Petry Kvitové po propuštění z nemocnice.

Soudkyně rozhodla o ponechání Žondry ve vazbě, přestože obžalovaný žádal test na detektoru lži. Jeho výsledek však nemůže sloužit jako důkaz.

Další soudní líčení je naplánované na osmý leden příštího roku, termín se však nejspíš změní. Soudkyně chce na začátek vyslechnout tenistku Kvitovou, jenže ta je jako profesionálka většinu roku mimo republiku. Čtrnáctého ledna navíc startuje u protinožců Australian Open, kde Kvitová nebude chybět.

Tenistka se musela podrobit komplikované operaci, při níž jí lékaři zachránili prsty i kariéru. Na kurty se vrátila v polovině roku 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované