Hlavní obsah
Online

Země G20 se dohodly, že změní světový obchod. Migraci a ochranu klimatu nechaly raději na okraji

Vyjádření argentinského prezidenta a německé kancléřky po summitu G20.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Lídři ekonomicky nejsilnější světových zemí ukončili dvoudenní summit v Argentině.

Článek

V argentinském hlavním měste Buenos Aires skončil po dvou dnech summit největších ekonomik světa G20.

Shoda nad zněním závěrečného komuniké dlouho nebyla jistá, neboť členské země mají v řadě témat odlišné názory, například na obchod či ochranu klimatu.

Dokument však obsahuje 31 bodů a věnuje se širokému rozsahu témat, mimo jiné rozvoji, infrastruktuře, budoucnosti práce, udržitelnosti, digitalizaci či rovnosti mezi muži a ženami.

Účastníci summitu se dohodli na závazku, že budou společně reformovat Světovou obchodní organizaci. V bodech, kde jsou mezi zeměmi velmi rozdílné postoje, jsou v závěrečném komuniké kompromisní formulace.

Změnit obchodní organizaci

Za nejvýznamnější shodu sami účastníci summitu označují podporu reformě Světové obchodní organizace (WTO). Změna ve fungování WTO by měla být vůbec nejrozsáhlejší ve 24leté historii této organizace.

"Skupina G20 vůbec poprvé uznala, že WTO v současné době nenaplňuje své cíle a že je nutné ji reformovat," cituje agentura Reuters nejmenovaného představitele americké delegace.

Lídři skupiny zemí se shodli, že nynější multilaterální obchodní systém nesplňuje očekávání, ale že nabízí prostor pro zlepšení. Od reformy WTO si slibují lepší fungování organizace, na dalším summitu pak chtějí kroky ke změnám v činnosti WTO zhodnotit.

"Každý souhlasil s tím, že WTO by měla být reformována. Je to důležitá shoda," potvrdila také německá kancléřka Angela Merkelová.

Hlasitým kritikem WTO je americký prezident Donal Trump a už několikrát pohrozil, že Spojené státy organizaci opustí. Washington v poslední době blokuje jmenování nových soudců WTO rozhodujících v obchodních sporech, což ohrožuje fungování organizace. Washington si stěžuje, že soudci WTO překračují své pravomoci a nespravedlivě rozhodují ve prospěch Číny a některých dalších zemí na úkor USA.

Migraci řešíme

Agentura DPA uvedla, že na summitu se projevily mezi nejbohatšími zeměmi světa výrazně odlišné názory na migraci, obchod a ochranu klimatu, a tak byly v závěrečném dokumentu zahlazeny kompromisem.

Podle diplomatů by v komuniké mělo být vyjádření týkající se migrace a uprchlíků omezeno na minimum. Agentura Reuters píše, že se očekává jen zmínka, že je potřeba řešit migraci na globální úrovni.

Diplomatické zdroje z podobných důvodů také nečekají, že by se měnily postoje ke změnám klimatu – zatímco 19 zemí podporuje pařížskou klimatickou dohodu, Spojené státy jsou proti.

Představitelé dvaceti největších ekonomik se v komuniké podle Reuters zavážou použít veškeré nástroje ve prospěch silného, udržitelného a vyrovnaného růstu. Země G20 chtějí v nutných případech využít fiskální politiku k vytvoření pojistných polštářů a zajistit, že veřejný dluh zůstane udržitelný.

Dění v Buenos Aires jsme sledovali on line:

  • Země G20 se zavážou k reformě WTO, tvrdí evropští diplomaté

    Účastníci summitu největších ekonomik světa se shodli na závěrečném komuniké, dle kterého se všech 20 členů G20 zaváže k reformě WTO. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na evropské diplomatické zdroje. Reforma WTO (Světové obchodní organizace) by měla být největší modernizací jejích pravidel ve 24leté historii organizace a měla by zlepšit její fungování.

  • Oficiální program summitu končí, čeká se na závěrečné vyjádření argentinského prezidenta

    Lídři členských států G20 dnes naposledy jednali za zavřenými dveřmi v Buenos Aires. Během večera je očekávána tisková konference argentinského prezidenta Mauricia Macriho, který přednese konečné závěry, k nimž se státníci během summitu dobrali.

  • Trump kvůli Bushovi zrušil setkání s novináři

    Americký prezident Donald Trump zrušil závěrečné setkání s novináři. Učinil tak z respektu k rodině George H. W. Bushe, 41. prezidenta Spojených států, který v pátek večer zemřel.

  • Státy G20 se v závěrečném komuniké zavážou k reformě WTO, tvrdí diplomaté

    V komuniké zveřejněném na závěr dvoudenního summitu největších ekonomik světa (G20) bude závazek členských zemí reformovat Světovou obchodní organizaci (WTO). S odvoláním na evropské diplomaty to dnes uvedla agentura Reuters.

    Vyjádření týkající se migrace a uprchlíků by mělo být v závěrečném komuniké omezeno na minimum. Očekává se jen zmínka, že je potřeba řešit migraci na globální úrovni. U vyjádření ke změnám klimatu se nečeká žádná změna – zatímco 19 zemí podporuje pařížskou klimatickou dohodu, Spojené státy jsou proti. Text závěrečného komuniké však ještě musejí schválit členské státy.

  • Merkelová posnídala v Buenos Aires s Putinem

    Ke snídani se podával například kaviár. Video: Reuters

  • Trump se Si Ťin-pchingem spolu budou večeřet, hovořit budou o ekonomických plánech

    Donald Trump se těsně po skončení dnešního společného programu všech lídrů G20 setká na společné večeři s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Hlavním cílem jejich dialogu by mělo být nalezení cesty ke zklidnění ekonomických vztahů mezi Spojenými státy a Čínou.

  • Státníci ze skupiny G20 zakončili první den summitu tangem

    Šéfové států a vlád ze skupiny dvacítky největších ekonomik světa (G20) si v argentinské metropoli Buenos Aires hostující jejich summit dopřáli kulturní zážitek. V Kolumbově divadle (Teatro Colón) zhlédli projekci prezentující krásy Argentiny, poslouchali hudbu a sledovali vystoupení tanečníků tradičního argentinského tanga. Ve slavném operním domě nechyběla ani německá kancléřka Angela Merkelová.

    Po prvním dnu jednání na dvoudenním summitu čekala mocné tohoto světa směsice tance, hudby a dechberoucích obrazů. Při show nazvané Argentum předvedlo 84 tanečníků tradiční tance, tango i moderní hip hop, napsala agentura DPA.

  • Aliance Renault-Nissan je v rukou akcionářů, řekl Abe Macronovi

    Budoucnost aliance mezi francouzskou automobilkou Renault a japonským Nissanem závisí na rozhodnutí soukromých akcionářů. Řekl to v pátek podle agentury Reuters japonský premiér Šinzó Abe francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi na summitu dvaceti nejsilnějších ekonomik světa ze skupiny G20 v Buenos Aires. Automobilkami otřáslo nedávné zatčení předsedy správní rady Nissanu Carlose Ghosna.

    „Premiér Abe řekl ohledně aliance, která je symbolem japonsko-francouzské průmyslové aliance, že je důležité udržovat stabilní vztah,“ řekl novinářům Abeho mluvčí. „Řekl ale, že budoucnost aliance závisí na rozhodnutí akcionářů ze soukromého sektoru. Japonská vláda nečiní předčasný úsudek o budoucnosti aliance,“ dodal mluvčí.

  • SkyNews: Putin namaloval Macronovi obrázek, na mapce chtěl vysvětlit incident u Krymu

    Ruský prezident Putin se podle stanice SkyNews chopil pera a papíru, aby nakreslil mapku pro francouzského prezidenta Macrona. Chtěl ho tak prý přesvědčit o tom, že Rusko obsadilo ukrajinské lodě nedaleko Krymu oprávněně.

    Členové kanceláře franouzského prezidenta SkyNews potvrdili, že když se Putin s Macronem setkal, nakreslil ruský prezident mapku ukrajinského pobřeží a sporného území vod, ve kterých k incidentu došlo.

  • Německá kancléřka Merkelová dorazila do Buenos Aires

    Německá kancléřka Angela Merkelová dnes po komplikacích s porouchaným vládním letounem přistála na letišti v argentinské metropoli Buenos Aires. Do dějiště summitu dvaceti nejsilnějších ekonomik světa ze skupiny G20 dorazila s přibližně 12hodinovým zpožděním, a to běžným komerčním spojem španělské společnosti Iberia.

    Stroj s jednou z nejmocnějších žen světa na palubě dosedl na ranvej kolem 17:52 místního času. Argentinská ministryně bezpečnosti Patricia Bullrichová předem oznámila, že zajistí rychlý průjezd šéfky německé vlády, ministra financí Olafa Scholze a jejich doprovodu bezpečnostní zónou.

  • Mayová se setkala s Mohamedem bin Salmánem. Vyzvala ke spolupráci při vyšetřování vraždy novináře a rychlému ukončení jemenské války

    Britská premiérka Theresa Mayová se na summitu G20 setkala se saúdskoarabským korunním princem Mohamedem bin Salmánem. Jak dříve prohlásila, po saúdském princi požadovala, aby podnikl kroky, díky kterým by podobným incidentům, jako je vražda novináře Chášakdžího, předešel.

    „Ministerská předsedkyně zdůraznila, že je důležité, aby viníci vraždy Džamála Chášakdžího byli pohnání k odpovědnosti, a že Saúdská Arábie musí podniknout kroky k tomu, aby se podobný odporný incident už nestal," stojí v prohlášení kanceláře premiérky. Premiérka prý Salmána vyzvala k tomu, aby Saúdové plně spolupracovali s tureckými vyšetřovateli.

    „Co se týče Jemenu, premiérka řekla, že je nutné rychle konflikt ukončit a ulevit tak milionům lidí ohrožených hladomorem. Volá po konkrétní podpoře Saúdů pro zmocněnce OSN Martina Griffithse a po pokroku při jednáních ve Stockholmu," uvádí dále zpráva.

    Premiérka podle ní podporuje saúdskoarabskou bezpečnost a uvědomuje si rizika plynoucí z vměšování Íránu do jemenské války.

  • Klidně by z toho něco mohlo být, řekl Trump o budoucím jednání s Čínou

    Americký prezident Donald Trump zopakoval optimistický odhad výsledku jednání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. K tomu by mělo dojít v sobotu.

    „Je to můj přítel. Je to dobrý přítel, ale jsme spolu teď trochu rozhádaní," uvedl Trump v rozhovoru pro stanici Hlas Ameriky.

  • V Buenos Aires se chystá pochod proti summitu G20

    Tisíce levicových demonstrantů se připravují na pochod proti summitu největších světových ekonomik G20.

    Podle CNN se ulicemi Buenos Aires ozývá dunění bubnů. Na transparentech demonstrantů stojí hesla jako „Pryč s IMF (Mezinárodní měnový fond)“, nebo „Chtějí válku, nedáme jim klid“.

    Na plakátech, které označují přítomné politiky jako „imperialisty“, je například americký prezident Trump, Vladimir Putin, Theresa Mayová, nebo i prezident hostitelské Argentiny Mauricio Macri.

  • Macron hovořil s Putinem, mluvili o Ukrajině, Sýrii a bezpečnosti Evropy

    Ruský prezident Vladimir Putin se dnes na okraj summitu skupiny G20 v Buenos Aires setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Oznámila to agentura TASS. Besedovali o situaci v Sýrii, o evropské bezpečnosti a o Ukrajině.

    Macron při zahájení schůzky řekl, že chce hovořit o Ukrajině „zvláště s přihlédnutím k událostem posledních několika dnů“. Odkazoval tak na nedělní incident v Kerčském průlivu, při němž ruská plavidla zadržela tři ukrajinské vojenské lodi a zadržela 24 členů jejich posádek. Kromě této události hodlá francouzský prezident projednat i plnění minských mírových dohod.

    Předmětem besedy je podle TASS i bezpečnostní architektura v Evropě a problémy kybernetické bezpečnosti. Putin prý s Macronem chce mluvit i o dvoustranných vztazích a rusko-francouzské obchodní výměně.

  • „Nikdy mě neposloucháte,” naléhal Macron na saúdského prince

    Prezident Francie Emmanuel Macron hovořil před zahájením summitu se saúdským princem Mohamedem bin Salmánem. Video zachycující hovor dvou státníků zveřejnil na Twitteru deník Saudi Gazette.

    Macron hovořil se Salmánem o případu vraždy Džamála Chášakdžího. „Nikdy mě neposloucháte,“ stěžuje si princi Macron v angličtině.

    „Ne, budu vás poslouchat,” odpoví Salmán před tím, než se dá do smíchu. Macrona však z míry nevyvedl. „Jsem muž svého slova,” ujistil Macron saúdského následníka trůnu.

  • Japonský premiér pogratuloval Trumpovi k „historickému vítězství“ ve volbách do Kongresu

    Při setkání s americkým prezidentem pogratuloval Šinzó Abe Trumpovi k úspěchu Republikánské strany ve volbách do obou komor amerického Kongresu, tzv. midtermů.

    „Rád bych vám pogratuloval k tomuto historickému vítězství,” sdělil Trumpovi Abe.

    Výsledek voleb přitom nedopadl pro Trumpa tak příznivě, jak Abe – a dříve i Trump – líčil. Republikáni sice získali většinu v americkém Senátu. „Dolní komoru“ Kongresu, Sněmovnu reprezentantů, však ovládli opoziční demokraté.

    Podobně lichotivě hovořil podle CNN s Trumpem i jihokorejský prezident Mun Če-in. Ten vyzdvihl Trumpovu roli při uspořádání hovorů se Severní Koreou.

  • Argentinská televize přirovnala indického premiéra k postavě ze Simpsonů

    Argentinská televize Cronica TV použila při příletu indického premiéra na summit G20 obrázek se seriálu Simpsonovi. Přirovnala premiéra k fiktivní postavě indického obchodníka Apua. Následně schytala kritiku a veřejnost její chování označila za rasistické.

  • Prezident USA si vyměnil poklony se saúdským korunním princem

    Podle agentury Reuters Donald Trump řekl, že se se saúdským korunním princem pozdravili a vyměnili si poklony. Prý spolu ale zatím o ničem nediskutovali.

Reklama

Hlavní zprávy