Hlavní obsah

Začal Týden vědy a techniky, je věnován památce vědce Zahradníka

Foto: ČTK

Rudolf Zahradník.

Reklama

Letošní 20. ročník festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd ČR, který začal, bude letos kvůli koronaviru převážně on-line. Přinese přednášky předních českých vědců i dokumenty zdarma.

Článek

Současná předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová řekla, že festival je věnován památce kvantového chemika a bývalého předsedy AV Rudolfa Zahradníka. Vědec zemřel 31. října ve věku 92 let. Festival potrvá do 8. listopadu.

První on-line přednášce předcházel rozhovor herečky Jany Plodkové s předsedkyní Zažímalovou, která řekla, že některé akce se budou konat i venku, pokud to počasí dovolí. Ohledně popularizace vědy zdůraznila, že je povinností výzkumných institucí informovat srozumitelně veřejnost o tom, na čem pracují. Přínos popularizace vidí i v inspiraci mladé generace.

Rudolf Zahradník stál v čele AV ČR v letech 1993 - 2001. Patřil k zakladatelům kvantové chemie v Česku a dosáhl řady vědeckých úspěchů. Byl i mentorem současné německé kancléřky Angely Merkelové, která v 80. letech v Československu absolvovala několik stáží.

Zažímalová řekla, že Zahradníkův otisk na AV je dosud výrazný. Připomněla, že instituci provedl náročnými roky poté, co se stala jednou z nástupnických organizací Československé Akademie věd. Tehdy podle vědkyně došlo k razantnímu snížení rozpočtu a bylo třeba rozhodnout o restrukturalizaci AV a rušení či slučování některých pracovišť.

Zažímalová dodala, že Zahradník také kladl důraz na popularizaci vědy, byť nebyl klasický popularizátor. „On byl člověk, který dovedl ty věci prezentovat jasným způsobem a byl to vynikající rétor,“ uvedla.

V letošním programu festival představí úspěchy pracovníků AV, i to jak se zapojili do boje s epidemií covid-19. Vědci se budou věnovat například epidemiologickým modelům. Téma reflektovala i úvodní přednáška Michaely Liškové z Ústavu pro jazyk český věnovaná vzniku a užívání nových slov v důsledku epidemie covid-19. Z jiných témat se budou odborníci věnovat třeba systému včasného varování před zemětřesením či 60 letům laseru.

Novinkou jsou „živé“ diskuse s vědci po přednášce. Diváci přednášejícím zašlou dotazy a ti je po přenosu zodpoví.

Také letos je na programu promítání dokumentů. Lidé mohou zhlédnout třeba filmy Perkův dalekohled, cyklus Tiché hrozby či dokument Magion zachycující příběh stejnojmenné československé družice, která v roce 1978 vzlétla na oběžnou dráhu.

Týden vědy a techniky AV ČR se za dobu existence stal největším vědeckým festivalem v Česku. Loni nabídl 619 přednášek, exkurzí, workshopů či výstav. Festivalu se zúčastnilo 47.000 návštěvníků.

Festival letos připomene i 130. výročí vzniku České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, předchůdkyně dnešní AV.

Reklama

Doporučované