Hlavní obsah
Online

Vyléčených z covid-19 v ČR dnes přibylo o víc než desetinu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

V pátek přibylo 105 nových případů koronaviru. S nemocí covid-19 zemřelo 119 lidí. Dění sledujeme v online reportáži.

Článek

- z nemoci se uzdravilo 346 pacientů. V Česku je 5674 potvrzených případů nákazy.

- začínají velikonoční svátky. Vláda ale vyzývá občany, aby během nich dodržovali nařízení, nenavštěvovali příbuzné a nechodili na koledu. Křesťané mají sledovat mše online.

- V ostravském Alzheimercentru potvrdily testy nákazu u 57 seniorů a 17 členů personálu. A v Městské nemocnici Ostrava u 20 zdravotníků.

  • Na Domažlicku zní velikonoční řehtačky celou obcí

    Stejně jako jiné roky ve velikonočním čase zní i letos vesničkou Nevolice na Chodsku od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty řehtačky. Podle velikonoční tradice jimi lidé nahrazují zvuk zvonů, které v tuto dobu nezvoní, aby svolaly k modlitbě. Namísto obchůzky dětí obcí ale v době přísných opatření proti šíření koronavirové nákazy lidé v Nevolicích vycházejí s řehtačkami na zápraží nebo se vykloní z oken.

    V Nevolicích žije v asi 60 domech asi 180 lidí. „Museli jsme být doma, nemohli jsme chodit po vsi, ale i podle zvuku, jak se to neslo obcí, odhadujeme, že se zapojily tak dvě třetiny domů,“ řekl starosta Josef Velek.

  • V počtu dnes potvrzených případů je v závěsu za Prahou Moravskoslezský kraj

    Největší počet případů covid-19 zůstává v Praze. Podle údajů ministerstva tam bylo zaznamenáno k dnešnímu večeru 1379 nakažených, což je téměř čtvrtina ze všech případů v Česku. Pražská hygienická stanice uvádí, že v průběhu uplynulých 24 hodin bylo potvrzeno 48 nových pozitivních případů. Zatímco v ostatních krajích se počet pozitivně testovaných pohyboval nejčastěji v jednotkách, v Moravskoslezském kraji přibylo od čtvrtka 44 případů potvrzené nákazy. Pozitivně testovaných je nyní v kraji 602.

  • Vyléčených z covid-19 v ČR přibylo o víc než desetinu na 346

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem stoupl za dnešek v Česku o 105 na 5674. Výrazně, o více než desetinu oproti čtvrtečnímu večeru, přibylo lidí vyléčených z nemoci covid-19 způsobované koronavirem. Je jich celkem evidováno 346. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva. Nárůst počtu zemřelých lidí s covid-19 byl mnohem mírnější než nárůst počtu vyléčených. Počet mrtvých stoupl ve srovnání s údaji z dnešního rána o šest na 119.

  • V nemocnici v Hradci Králové je 12 pacientů s covid-19, šest ve vážném stavu

    Fakultní nemocnice Hradec Králové odpoledne pečovala o 12 pacientů s covid-19. Proti čtvrtku jich bylo o jednoho více. Šest pacientů bylo ve vážném stavu, tři z nich byli napojeni na plicní ventilaci, řekl náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Ve fakultní nemocnici zatím zemřeli čtyři pacienti s covid-19. Naposledy to byla ve středu večer 71letá vážně nemocná pacientka. Naopak tři z hospitalizovaných se již vyléčili a byli propuštěni domů.

  • V Karlovarském kraji přibylo deset případů nákazy, je jich už 187

    V Karlovarském kraji přibylo za poslední den deset nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Celkový počet nakažených stoupl na 187. Už 28 ale také evidují hygienici jako vyléčené z nemoci covid-19, informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaela Zajíčková. Šest lidí v kraji v souvislosti s nákazou zemřelo. Rychlost testování se v poslední době v Karlovarském kraji zrychluje. Za poslední den se počet testovaných zvýšil o 150 na celkových 2126 lidí.

  • Královéhradecký kraj začne s testováním pracovníků domovů seniorů po Velikonocích

    Královéhradecký kraj začne s testováním pracovníků domovů seniorů na nákazu covid-19 po velikonočních svátcích. Od Ministerstva zdravotnictví již kraj obdržel testovací sady, které po víkendu rozveze mezi jednotlivá sociální zařízení, řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Testování se bude v zařízeních kraje týkat asi 3000 lidí. Nákaza se dosud v žádném sociálním zařízení v kraji neobjevila.

  • Plicní ventilátory jsou ve skladu v Sedlčanech

  • Dvacet zaměstnanců nemocnice má pozitivní test na covid-19

    V Městské nemocnici Ostrava je aktuálně 20 zaměstnanců s pozitivním testem na covid-19. Nově přibylo pět osob. Testy ještě nejsou kompletní. Kromě toho epidemie koronaviru silně zasáhla například Alzheimercentrum Ostrava, kde už je mezi klienty i pracovníky zařízení 57 nakažených. Centrum mělo při vypuknutí nákazy 77 klientů a 70 zaměstnanců, covid-19 tedy má více než třetina lidí z centra.

  • Rakousko zavádí na hranicích kontroly

    Ministerstvo vnitra na svých stránkách informovalo, že Rakousko zpřísňuje svá karanténní opatření. Hranice mohou být nyní překročeny pouze na hranicích přechodech, jejichž počet bude nadto v příštím týdnu snížen.

    Zároveň s platností od 14. dubna 2020 bude vstup z České republiky do Rakouska umožněn pouze osobám disponujícím potvrzením o bezinfekčnosti ne starším než 4 dny.

    Z povinnosti jsou vyjmuti řidiči nákladní dopravy, přeshraniční pracovníci, osoby cestující ze závažných rodinných důvodů, tranzitující osoby apod.

  • Pardubický kraj nechá jízdné zdarma v autobusech i po svátcích

    Pardubický kraj zachová jízdné zdarma a zákaz nastupování předními dveřmi v linkových autobusech i po Velikonocích. Původně kraj oznámil, že od úterý 14. dubna bude opatření zrušeno.

    „Nechceme po dohodě s odborovými organizacemi řidičů ve veřejné dopravě a samotnými dopravci nic uspěchat a vyčkáme na situaci po Velikonocích, i když jsme původně plánovali rozvolnění opatření,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

  • Chytrá karanténa by se měla rozjet naplno do konce dubna

    S podobou chytré karantény nyní finišují odborníci napříč všemi odbory. Pokud se projekt naplno rozjede, bude moci přijít na řadu pozvolné uvolňování současné plošné karantény, řekl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) olomoucké lékařské fakulty Marián Hajdúch, který koordinuje v projektu tuzemské laboratoře na testování vzorků. „Plošnou karanténou jsme si za nemalou cenu, ale velmi efektivně koupili čas. Opatření byla neuvěřitelně úspěšná, prakticky jsme zastavili šíření viru v populaci. To, jak jsme k epidemii přistoupili v České republice, se stalo vzorem pro mnoho zemí, od kterých jsme se obvykle učili my. Je to neobvyklá situace, měli bychom být na to právem hrdí,“ řekl Hajdúch.

  • Muž tvrdil, že má koronavirus a odpálí výbušninu. Hrozí mu až 8 let vězení

  • Policie prověřuje anonymní výhrůžku

  • Experti stále nemají dostatek informací o novém koronaviru

    V případě nového typu koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, odborníci stále nemají dostatek informací o jeho biologickém chování. Svědčí o tom stále nové a detailnější studie, jež například přinesly nové informace o tvorbě protilátek u lidí, kteří nemoc prodělali, řekl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny olomoucké lékařské fakulty Marián Hajdúch.

    „Jedna z posledních studií například ukázala, že nejvyšší protilátky mají starší jedinci, kteří prodělají těžší formu této infekce. Naopak celá řada mladých lidí a dětí může nemoc prodělat s minimálními, nebo dokonce žádnými protilátkami. Je to věc, jež je opravdu překvapivá. Jsou to však předběžné informace, které se budou ověřovat v dalších studiích a populacích,“ uvedl Marián Hajdúch.

  • Autobusy bez odbavení zůstanou

    Po dohodě s odboráři se Pardubický kaj rozhodl ustoupit od původně avizovaného povelikonočního rozvolnění v autobusové dopravě. Autobusy budou i nadále jezdit bez odbavení u řidiče. Původně kraj plánoval, podobně jako třeba sousední Královéhradecký kraj, že od úterý budou cestující v meziměstské dopravě opět nastupovat předními dveřmi a jízdenku si kupovat u řidiče.

  • Zaorálek se ohradil proti kritice

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek se ohradil proti výzvě k rezignaci od některých soukromých divadel. Těm se nelíbí, že podporu od státu mají dostat pouze kulturní instituce pobírající dotace. „Nepřekvapuje mě, že nejvíce křičí ti, kteří mají z kultury byznys a útočí na odborné komise, že nejsou schopny ocenit jejich umělecké kvality,“ reagoval Zaorálek. Uvedl, že se mu v první vlně podařilo získat peníze pro neziskovou část kultury a že bude jednat o podpoře také pro podnikatele v kultuře.

  • Vleky se nerozjedou

    Většina lyžařských areálů v Česku zůstane přes velikonoční svátky nadále zavřená, přestože na mnoha místech je na sjezdovkách dostatek sněhu. „Pokud stále platí například zákaz cestování, návštěvy příbuzných a ještě v neděli 5. dubna bránila Policie ČR parkování u sportovišť, jsme toho názoru, že nabídka služeb lyžařského střediska by šla přímo proti smyslu těchto opatření,“ řekl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Reklama

Hlavní zprávy