Hlavní obsah

Začala platit nová opatření. Co se mění pro lidi v odříznutých okresech

Foto: ČTK

Hlavní příjezdové cesty do uzavřených okresů hlídá policie. Ilustrační foto.

Reklama

Půlnocí ze čtvrtka na pátek začala uzávěra tří okresů – Trutnov, Cheb a Sokolov. Důvodem je rychlé šíření covidu-19. Na silnicích hlídkují policisté. Do oblasti je možné vstoupit nebo ji opustit jen v nezbytném případě.

Článek

Opatření se nejvíce dotýká přibližně 300 000 místních obyvatel. Pro ně také platí nová povinnost nosit na veřejných místech chirurgickou roušku nebo respirátor třídy FFP2 a vyšší.

Proč právě tyto tři okresy?

Omezení volného pohybu vláda zdůvodnila tím, že v daných okresech je třikrát až čtyřikrát vyšší počet lidí nakažených nemocí covid-19 než ve zbytku země.

Dokdy omezení platí?

Vládní opatření podepsané premiérem Andrejem Babišem platí do 14. února 2021 do 23:59 hod. Tedy do konce nouzového stavu, který Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužit. A v takovém případě nelze vládním opatřením uzávěru vymáhat.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by ale uzavření všech tří okresů mělo platit minimálně tři týdny, aby opatření zafungovalo a uvolnila se kapacita přetížených nemocnic v postižených oblastech.

Na koho se omezení nevztahuje?

Zákaz neplatí pro tranzitní dopravu. Vláda navíc připustila 11 výjimek, kdy je možné překročit hranici okresu:

Výjimky pro cestování přes hranici okresu:

1. cesty do práce nebo k zajištění bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace, ochrany veřejného zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, včetně dobrovolnické činnosti, veřejné hromadné dopravy a další dopravní infrastruktury, služeb pro obyvatele, včetně zásobování a rozvážkové služby,

2. dětí, žáků a studentů do školy, případně jejich nezbytného doprovodu,

3. nezbytně nutné z důvodu ochrany života, zdraví, majetku nebo jiných zákonem chráněných zájmů,

4. do zaměstnání a k výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti a k výkonu povinnosti veřejného funkcionáře nebo ústavního činitele,

5. za účelem zajištění nezbytných potřeb osob příbuzných a blízkých nebo potřeb pro jinou osobu (např. dobrovolnictví, sousedská výpomoc), zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata,

6. do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých, a do zařízení veterinární péče,

7. za účelem vyřízení úředních záležitostí, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých,

8. za účelem individuální duchovní péče a služby,

9. za účelem výkonu veterinární péče,

10. za účelem účasti na svatbě, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, a na pohřbu,

11. zpět do místa trvalého pobytu nebo bydliště.

Jak mám prokázat, že opravdu potřebuji vjet či odjet?

Dodržování zákazu kontrolují policisté na hlavních příjezdových cestách. Závažnost důvodu k cestování mají posoudit příslušníci policie na místě.

„Bude to posuzovat policista. Budeme chtít věřit občanům. Pokud policista dojde k závěru, že to není hodnověrné, bude se to snažit ověřit,“ řekl ve čtvrtek náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Podle místostarosty Trutnova Tomáše Eichlera by mělo jít o namátkové kontroly na 33 stanovištích v případě Trutnovska, na dalších přibližně 50 stanovištích mají hlídat policisté na Chebsku a Sokolovsku.

„Mělo by to spíše probíhat formou namátkových kontrol. Je ale možné, že postupem času může dojít na přísnější nebo systematičtější kontroly,“ řekl pro Seznam Zprávy Eichler.

Co když nemám chirurgickou roušku ani respirátor?

Látkové roušky už v uzavřených oblastech nestačí. Lidé musejí na veřejných místech nosit povinně minimálně chirurgickou roušku, ideálně respirátor. Ti, kdo si je nemohou finančně dovolit, by je měli v nejbližší době dostat od státu zdarma.

Vláda vyčlenila ze státních hmotných rezerv dodávku 500 000 chirurgických masek a respirátorů do okresů v Královéhradeckém kraji a stejné množství do Karlovarského kraje, informoval ve čtvrtek ministr zdravotnictví Jan Blatný. Roušky mají dostat sociálně slabší občané, respirátory jsou určené školám. Ochranné prostředky je podle Blatného možné dodat v případě potřeby i opakovaně.

První zásilku by měli ze skladu státních hmotných rezerv nedaleko Pardubic přivézt hasiči ještě v pátek odpoledne. „500 tisíc roušek pro Královéhradecký a 500 tisíc pro Karlovarský kraj budeme nakládat zítra v poledne (tedy v pátek, pozn. red.), tyto roušky budou vyskladňovány ze skladu v Opočínku. Dopravu do těchto krajů zajistí Hasičský záchranný sbor a samozřejmě ta další distribuce už bude v dohodě s vedením krajů,“ řekl ve čtvrtek redakci Seznam Zprávy předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Mění se něco pro zaměstnance?

Vláda vyzvala, aby v těchto okresech zaměstnavatelé maximálně umožnili a lidé využili možnost home office. Kde to není možné, aby ideálně zajistil zaměstnavatel minimální vzdálenost dva metry mezi pracovními místy.

Kde ani to nelze, je vhodné instalovat oddělující přepážky mezi jednotlivými místy, omezit shlukování osob ve společných prostorách, dostatečně větrat či dbát na zvýšenou hygienu rukou a prostředí.

Vláda také chce, aby byla zajištěna možnost provádění antigenního testování pracovníků a zaměstnanců jednou za tři dny.

Reklama

Doporučované