Hlavní obsah

Začala sezona památek. Na hrady a zámky vyrazily tisíce lidí

Hrádek u Nechanic na Velký pátek přivítal jen za dopoledne 400 návštěvníků. Památky díky hezkému počasí praskaly ve švech, otevřeno mají přes celé Velikonoce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O Velkém pátku začala turistická sezona na většině hradů a zámků v České republice. Ty lákají na nová místa, velikonočně vyzdobené interiéry nebo kostýmové prohlídky.

Článek

Hezké počasí vylákalo k návštěvě památek tisíce lidí. Například na Hrádek u Nechanic nedaleko Hradce Králové dorazilo jen během dopoledne 400 návštěvníků.

„Je vidět, že lidé po dlouhé zimě už chtěli vyrazit ven,” uvedl správce depozitáře zámku Hrádek Petr Nosek. Zámek otevřel i starou kuchyni, ve které kuchařky podávaly kromě sladkostí a kávy i tradiční bílý punč.

Zámky ve východních Čechách spadající pod Národní památkový ústav pro letošek připravují i akce k výročí 100 let od založení republiky a letošní rok se ponese i v duchu šlechtické diplomacie.

V uplynulých třech letech státní památky v Královéhradeckém kraji navštívilo 300 tisíc lidí ročně, což je o třetinu víc, než tomu bylo v letech předcházejících. Kasteláni by tento trend rádi udrželi i v letošní sezoně.

Pomoci k tomu mají i investice. Na Hrádku u Nechanic by letos rádi za necelých pět milionů korun zrekonstruovali západní a východní terasu. V Ratibořicích na Náchodsku, kam Božena Němcová zasadila děj své knihy Babička, letos proinvestují zhruba 15 milionů korun do opravy jednoho z domů v Babiččině údolí a také do již dokončované obnovy vodního díla.

Reklama

Doporučované