Hlavní obsah

Začala stavba obchvatu Domašína v zóně Kvasiny za 135 milionů Kč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj dnes oficiálně zahájil stavbu dvoukilometrového obchvatu Domašína v zóně Kvasiny –⁠ Solnice.

Článek

Stavba, která mimo obec svede zejména dopravu do kvasinského závodu Škody Auto, by měla řidičům začít sloužit v září 2021. Obchvat postaví společnost Eurovia CS za 64,6 milionu korun bez DPH. Celkové náklady, které zahrnují výkupy pozemků, archeologický průzkum či projektové práce, budou 135 milionů korun včetně DPH.

Domašín je částí obce Černíkovice a vede přes něj osobní i těžká nákladní doprava ve směru od Hradce Králové do zóny Solnice –⁠ Kvasiny, kde vedle automobilky Škoda Auto působí i její dodavatelé a další firmy. Komplikací v zimě navíc bývá značné stoupání v části současné komunikace.

Obchvat bude přeložkou komunikace II/321 a povede mezi Domašínem a Černíkovicemi mimo zastavěnou oblast. Na současnou silnici se bude napojovat před a za Domašínem, délka obchvatu bude 1984 metrů. Do Domašína se pak auta od silnice II/321 dostanou z okružní křižovatky. Součástí stavby budou i dvě retenční nádrže, které budou odvádět vodu ze silnice do Třebešovského potoka.

„Obchvat odvede tranzitní dopravu z centra obce a tím sníží hluk a výfukové emise z projíždějících automobilů. Je to důležitá stavba v rámci rozvoje solnicko-kvasinské průmyslové zóny,“ řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Stavba obchvatu je podle něj součástí státních investic do výstavby infrastruktury v zóně. Financování stavby plně pokryje Státní fond dopravní infrastruktury.

V trase budoucího obchvatu udělali archeologové průzkum, při němž narazili na část žárového pohřebiště z doby železné. Pravděpodobně souvisí s rozsáhlým sídlištěm kultury popelnicových polí v nedalekých Černíkovicích. Za cenný nález archeologové označili shluk pěti okrouhlých studen, jaký je typický pro kulturu se šňůrovou keramikou.

V zóně Kvasiny –⁠ Solnice nyní stavbaři dodělávají stavbu první etapy obchvatu třítisícového Opočna. Stavba za 145 milionů korun začala loni v dubnu a měla by být hotová v srpnu. Stavby obchvatů jsou součástí šestimiliardové investice státu a kraje do veřejné infrastruktury v zóně Solnice –⁠ Kvasiny.

Reklama

Doporučované