Hlavní obsah

Začala výstava vojenského high tech. K vidění je i český bezpilotní vrtulník

Výstava nejnovějších vojenských technologií v pražských Letňanech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Začala mezinárodní výstava obranných a bezpečnostních technologií Future Forces Forum.

Článek

V pražských Letňanech začala odborná výstava nejnovějších technologií určených především pro vojáky a bezpečnostní složky.

Ve středu dopoledne představitelé společnosti LIAZ předvedli, co umí jejich víceúčelový bezpilotní vrtulník. Naplánována byla také prezentace útočných pušek České zbrojovky.

Bezpilotní vrtulník na výstavě v Letňanech.

Ministr obrany Lubomír Metnar na výstavě řekl, že ministerstvo obrany a armáda by mohly pořídit až šest nových výcvikových letounů L-39NG od Aera Vodochody. Nástupce cvičného letounu L-39 Albatros představil výrobce v pátek. Stroj by měl poprvé vzlétnout na konci letošního roku.

"Ministerstvo obrany a armáda má o tyto letouny zájem, už probíhají samozřejmě jednání a budeme tyto letouny pořizovat. Zatím je to v kusech dva plus dva a poté možná následně další dva, takže celkově šest kusů," řekl Metnar.

Armáda dosud používá i původní L-39 Albatros. Jeho nástupce má podle Aera Vodochody větší dolet, lepší aerodynamické vlastnosti, je bezpečnější a lehčí. Podzvukové letadlo bude využívané především pro trénování. Dosahuje rychlosti 750 kilometrů za hodinu.

Letoun je z velké části vyroben z kompozitních materiálů, zásadní změnou je umístění nádrží do křídel. L-39 i odvozené typy měly kromě trupu palivo v přídavných nádržích na koncích křídel.

Na dodání nového letounu Aero už dříve získalo několik zakázek, například do Portugalska, USA či Senegalu. Cena letounu se pohybuje řádově v desítkách milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované