Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Čtyři chlapci z jeskyně už jsou venku. Záchranná akce se přerušuje na 10 hodin

Záchranáři připravují cestu k evakuaci chlapců a jejich trenéra.Video: AP

 
aktualizováno •

Operace na záchranu dvanácti chlapců a jejich trenéra, kteří před 15 dny uvázli v zatopené jeskyni v Thajsku, byla spuštěna ráno. Hraje se o čas, počasí se horší, voda se znovu zvedá.

Článek

Záchranáři na severu Thajska se ráno spustili do jeskyně, aby se odtud pokusili vyprostit 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra.

Po devíti hodinách napsala agentura Reuters, že první dvě děti jsou venku. Novější zprávy hovořily o dalších dvou až čtyřech vyproštěných. Jisté v tuto chvíli ale je, že vyprostit se podařilo čtyři chlapce.

Na operaci se podílí celkem 27 potápěčů. Chlapci mají vycházet postupně vždy v doprovodu dvou potápěčů.

Jediný způsob, jak školáky dostat ven, je brodit se temnými a úzkými chodbami. Ty jsou plné bláta a silných proudů a nedostává se v nich kyslíku. Únik proplaváním zvažují zkušení jeskynní záchranáři až jako poslední možnost, protože chlapci nejsou trénovaní v potápění. Cesta ven je však velmi komplikovaná, protože je plná zákrut a zaplavených chodeb.

Video: Tak se připravovala úniková cesta.Video: Reuters

  • Úřady potvrdily čtyři zachráněné, následuje desetihodinová přestávka

    Na tiskové konferenci úřady informovaly novináře, že dosud jsou venku čtyři ze třinácti uvězněných. Nyní bude následovat nejméně desetihodinová přestávka. Záchranáři se během ní připraví na další záchrannou misi. Šéf záchranných operací oznámil, že čtyři zachránění chlapci byli převezeni do nemocnice. Jejich stav podle médií není vážný.

  • Většina zdrojů uvádí, že venku z jeskyně je šest chlapců

    Množství zpráv místních i zahraničních médií se přiklání k pozitivnější variantě, že zachráněných je šest.

  • První sanitky přijely do nejbližší nemocnice

    Reportér BBC na Twitteru zveřejnil fotky nemocnice ve městě Čiang Rai. Přijely tam podle něj první dvě sanitky převážející zachráněné chlapce.

  • Podle thajského námořnictva jsou zatím venku dohromady čtyři chlapci

    Zprávu agentury Reuters o šesti zachráněných následoval facebookový příspěvek thajského námořnictva, podle kterého jsou venku z jeskyně zatím čtyři chlapci.

  • Venku už je podle záchranářů šest chlapců

    Člen záchranného zdravotnického týmu údajně řekl agentuře Reuters, že šest chlapců opustilo jeskynní komplex.

  • Chlapce má do nemocnice dopravit helikoptéra

    První zachráněné chlapce má podle agentury Reuters a místních médií do nemocnice ve městě Čiang Rai dopravit helikoptéra, aktuálně jsou podle všeho ještě na cestě.

  • Evakuační strategie: Ven jdou nejdříve ti nejslabší

    Nejbližší nemocnice je zhruba hodinu cesty od jeskyně, rodiny chlapců tam netrpělivě vyčkávají na příjezd mladých fotbalistů. Reportér BBC zjistil od místních lékařů, že v sobotu bylo rozhodnuto o prioritním evakuačním seznamu. Ti nejslabší chlapci se mají dostat ven jako první, ti nejsilnější jako poslední.

  • Další čtyři chlapci budou brzy venku, tvrdí záchranáři

    Další čtyři chlapci jsou podle záchranářů v potápěčském základním táboře a brzy opustí jeskyni. Napsala to BBC s odvoláním na agenturu AFP.

  • Úroveň vody se podle záchranářů snížila, cesta ven z jeskyně je kratší

    Reportér, který sleduje situaci na místě, dostal informaci od záchranářů, že úroveň vody se snížila. Cesta ven z jeskyně je díky tomu kratší. Mnoho komor nyní lze snadno projít. Po zbytek dne má ale podle předpovědi pršet.

  • Reuters: První dva chlapci jsou venku

    Světové agentury právě informovaly, že první dvě děti se podařilo vyprostit.

    BBC citovala Tossathepa Boonthonga, místního zdravotnického radu, podle kterého byli chlapci obratem odvezeni do polní nemocnice, která byla zbudována poblíž jeskyně.

    „Provedeme kontrolu fyzického stavu. Není v tuto chvíli nutné převážet je do nemocnice,“ uvedl Boonthong.

  • Záchranáři se chystají s dětmi zpátky, rozdělili je do čtyř skupin

    Třináct chlapců, kteří jsou od června uvězněni v jeskyni na severu Thajska a s jejichž evakuací se začalo dnes, bude rozděleno do čtyř skupin. Informuje o tom server listu Bangkok Post, podle kterého budou v první skupině čtyři lidé a ve zbylých po třech osobách.

    S každým z chlapců budou dva potápěči a k vybavení budou patřit kyslíkové lahve a dýchací masky. Pětadvacetiletý trenér by měl být v poslední skupině evakuovaných.

  • Předpověď počasí je krajně nepříznivá

  • Thajsko zatím nevyužije česká čerpadla

    Českou nabídku pomoci Thajsko zatím nevyužije, uvedla mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

    Hasiči, které Česko vyslalo do Thajska kvůli posouzení situace, ale zůstávají na místě a budou pomáhat při přípravách vyproštění fotbalového týmu.

    Česko vyslalo v pátek odpoledne do Thajska dva hasiče, aby mohli posoudit situaci přímo na místě a zhodnotit, jak by Praha mohla přispět k záchraně zatopených thajských chlapců a jejich trenéra. „ČR thajským úřadům nabídla, že na místo dopraví vhodná čerpadla s příslušenstvím včetně obsluhy. Thajská strana nicméně zástupce z české ambasády dnes informovala, že pomoc z ČR zatím nevyužijí,” uvedla Lagronová.

  • Zachránění chlapci mají zamířit do nemocnice v Chiang Rai Prachanukroh

    Podle zpravodajky britského listu The Guardian byla odkloněna doprava do 57 kilometrů vzdálené nemocnice ve městě Chiang Rai Prachanukroh. Opatření má zřejmě zajistit rychlý přesun zachráněných chlapců. Část novinářů se přemístila k nemocnici.

  • První chlapec by mohl opustit jeskyni kolem čtvrté hodiny odpoledne

    Záchranáři se rozhodli evakuovat chlapce jednoho po druhém. Každý z evakuovaných lidí by měl mít doprovod dvou záchranářů. První chlapec by měl opustit jeskyni ve čtyři hodiny odpoledne středoevropského letního času, tedy v devět hodin večer místního času. Záchrana všech třinácti lidí má trvat až několik dní.

  • Devět britských potápěčů se přidalo k záchranné akci

    Podle místních médií se k záchranné operaci připojilo devět britských potápěčů. Celkový počet záchranářů podílejících se na evakuaci chlapců je tedy 27. Pět z nich patří k thajským Navy Seals, zbytek tvoří mezinárodní tým.

  • Záchranáři se obávají kritického bodu na cestě z jeskyně

    Záchranáři se s evakuovanými chlapci musí protáhnout úzkou škvírou, do které se nevejdou s kyslíkovou bombou na zádech. V nejužším místě je potřeba přístroj sundat a tlačit před sebou.

  • Okolí jeskyně bylo evakuováno, záchranáři potřebují prostor pro akci

    Thajské úřady evakuovaly kvůli záchranné operaci oblast kolem zatopené jeskyně. Vyklizení oblasti je podle nich nezbytné, aby měli záchranáři čistý přístup na „pomoc obětem”.

    „Vy, kteří se nepodílíte na záchranné operaci, opusťte prosím okamžitě prostor,” citovala agentura Reuters policistu promlouvajícího s pomocí amplionu.

    Evakuace se týká i novinářů.

Hlavní zprávy