Hlavní obsah

Pavel Matocha je novým šéfem Rady ČT, neměl vyzyvatele

Rada České televize si ve středu zvolila nového předsedu.

Reklama

aktualizováno •

Rada České televize zvolila do svého čela stávajícího místopředsedu Pavla Matochu, který patří ke kritikům hospodaření veřejnoprávní televize a také jejího současného vedení.

Článek

Dosavadní místopředseda, osmačtyřicetiletý Pavel Matocha, neměl ve volbě protikandidáta. Hlasovalo pro něj 11 ze 14 přítomných radních. Ve funkci vystřídal Reného Kühna, který rezignoval na svou funkci v polovině listopadu kvůli tomu, že Rada proti jeho vůli odvolala dozorčí komisi na návrh radní Hany Lipovské.

Volby nového předsedy se jako jediný nezúčastnil radní Zdeněk Šarapatka. Ještě před volbou tvrdil, že Matocha je nepřijatelný kandidát, proto se zdrží hlasování.

„Pokud bude zvolen, tak bude pozici předsedy vykonávat s ohledem na své vlastní podnikání, proto se hlasování nezúčastním,“ řekl na jednání Rady Šarapatka.

Matocha je radním od konce května, dříve působil jako novinář pro Českou pozici a Lidové noviny, které jsou součástí mediální skupiny Mafra patřící do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. Podle jeho kritiků patří ke křídlu radních kolem Hany Lipovské a Luboše Veselého, kteří mají k současnému směřování České televize výhrady.

Bývalý předseda nepovažuje volbu Matochy za dobrou zprávu. „Myslím si, že to není dobře, a pokud bude Matocha zvolen, tak to prohlubuje reputaci Rady, takže to není ideální,“ komentoval to bývalý předseda Kühn ještě před samotnou volbou.

Vedení je kompletní

Rada musela volit také nové místopředsedy – jednak místo Pavla Matocha, ale i za Jaroslava Dědiče, který stejně jako Kühn rezignoval na svou funkci kvůli odvolané dozorčí komisi.

Jedinými kandidáty na post místopředsedy byli radní Pavel Kysilka a radní Jiří Šlégr, které patnáctičlenná Rada rovněž zvolila do čela orgánu.

Kromě volby předsedy a místopředsedy bude Rada ve čtvrtek projednávat návrh rozpočtu České televize na příští rok. Pro letošek má ČT schválený vyrovnaný rozpočet ve výši 6,76 miliardy korun. Většinu příjmů tvoří koncesionářské poplatky. Na minulém zasedání se rada usnesla, že stav finančních prostředků na účtech ČT nesmí příští rok klesnout pod jednu miliardu korun.

Jednání rady jsou v posledních týdnech objektem zájmu veřejnosti i politiků, a to především kvůli odvolání klíčového orgánu – dozorčí komise. Rada na konci listopadu do komise navolila pětici nových členů.

Odvolaní členové však Radě poslali předžalobní výzvy. V nich tvrdí, že jsou stále členy, protože odvolání komise bylo podle nich nezákonné. „Čtyři z pěti členů odvolané komise Radě zaslali předžalobní výzvu,“ potvrdil Seznam Zprávám bývalý předseda Rady René Kühn, který na svou funkci rezignoval právě kvůli tomu, že s odvoláním komise nesouhlasil.

„Rozhodnutí Rady České televize považuji za nedůvodné a vyjádřeno eufemisticky – velmi ukvapené, zejména v situaci, kdy mají být z odborného hlediska posuzovány závažné dokumenty týkající se České televize,“ stojí v předžalobní výzvě jednoho z členů komise, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici. „Nedopustil jsem se žádného jednání, které by bylo důvodem pro odvolání z funkce. Pokud Rada ČT tak neučiní, obrátím se na příslušný soud,“ stojí v další předžalobní výzvě.

Podle Kühna je jenom otázkou času, než odvolaní členové podají žalobu a případem se začne zabývat soud.

„Očekávám, že do konce roku bychom měli vědět, zda členové podají žalobu, ale na druhou stranu oni nejsou povinni nám sdělit, kdy to nastane,“ uzavřel bývalý předseda.

Reklama

Doporučované