Hlavní obsah

Sto dvacet míst zrušíme, vy zbylí dostanete přidáno. Ředitel rozhlasu vysvětluje propouštění

Nahrávka z porady, na které generální ředitel ČRo René Zavoral oznamuje zaměstnancům propouštění.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel Českého rozhlasu dnes oznámil, že propustí až 120 zaměstnanců. Důvodem je snaha o snižování nákladů.

Článek

K poslednímu září skončí v Českém rozhlase 100 až 120 zaměstnanců. Propouštění dnes oznámil ředitel rozhlasu René Zavoral na setkání se zaměstnanci veřejnoprávní instituce. Důvodem je úspora personálních nákladů kvůli chystanému zvyšování platů i změna zákona o DPH.

Propouštění se dotkne celé instituce, menší divize budou muset zrušit tři procenta míst, větší divize osm procent. Redakce zpravodajství pak bude muset zrušit zhruba dvacet míst, a to včetně těch neobsazených. Personální náklady tvoří 59 procent rozpočtu Českého rozhlasu.

Platy se mají zvýšit ve dvou vlnách. Díky uspořeným financím by mohli pracovníci divizí, kterých se bude týkat propouštění významněji, dostat přidáno na podzim. Plošné navýšení mezd pro všechny zaměstnance Českého rozhlasu je pak možné očekávat od ledna příštího roku.

„Český rozhlas přestává být z hlediska platů konkurenceschopný. Pokud chceme udržet kmenové zaměstnance a zároveň být schopní čelit situaci na trhu práce, musíme zajistit pracovníkům rozhlasu vyšší mzdy. Považoval bych za neodpovědné zatížit naše posluchače a českou veřejnost vyšším rozhlasovým poplatkem. Proto v současné době není jiné cesty než provést optimalizaci pracovních míst a ušetřené finance pak vrátit zpět do personálního rozpočtu,“ uvedl Zavoral.

Rozhlas se připravuje na nižší rozpočet

Český rozhlas bude při personálních změnách podle mluvčího Jiřího Hošny postupovat v souladu s platnými zákony, podle platné kolektivní smlouvy s odborovou organizací a co nejcitlivěji. Všichni zaměstnanci, kteří budou z Českého rozhlasu odcházet, budou mít možnost uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru, a získat tak navíc dva průměrné měsíční výdělky nad rámec kolektivní smlouvy.

Dalším důvodem pro nutné vytvoření úspor je novela o DPH připravovaná Ministerstvem financí. Kvůli tomuto legislativnímu kroku by mohl Český rozhlas přijít ve svém ročním rozpočtu o částku kolem 120 milionů korun. V příštím roce tak bude podle Hošny pravděpodobně nutné finance šetřit i v dalších personálních položkách, jako jsou honoráře či dohody o provedení práce či pracovní činnosti.

Záměr propustit zhruba pět procent z téměř 1500 zaměstnanců oznámil Český rozhlas již na začátku letošního roku. Mluvčí Jiří Hošna tehdy agentuře ČTK řekl, že důvodem redukce pracovních míst je snaha o snižování nákladů.

Reklama

Související témata:

Doporučované