Hlavní obsah
Online

Senát vyslechl Bretta Kavanaugha i ženu, kterou měl sexuálně napadnout

Foto: Reuters

Brett Kavanaugh.

Reklama

aktualizováno •

Trumpův kandidát na soudce nejvyššího soudu Brett Kavanaugh čelí obvinění ze sexuálního násilí.

Článek

Christine Blaseyová Fordová dnes pod přísahou v právním výboru Senátu amerického Kongresu prohlásila, že kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl. Kavanaugh následně všechna obvinění rozhodně odmítl a prohlásil, že sexuálně nikoho nenapadl ani na střední škole, ani na univerzitě. Obvinění podle něj zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.

Fordová, která se při popisování události z roku 1982 jen obtížně bránila slzám, senátorům řekla, že byla přesvědčená, že ji opilý Kavanaugh znásilní. Bála se také, že by ji mohl i neúmyslně zabít, neboť ve snaze umlčet její křik jí držel ruku na ústech a ona nemohla dýchat. Nakonec se jí ale podařilo uprchnout.

Fordová na opakované dotazy senátorů, zda si je jistá, že útočníkem byl Kavanaugh, potvrdila, že to byl on, kdo ji napadl. Za svědka celé události označila Kavanaughova přítele Marka Judge, který si ale na událost nevzpomíná a svědčit veřejně nechce.

Viditelně rozčilený Kavanaugh senátorům řekl, že obvinění zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině. „Nebyl jsem na večírku, o kterém Fordová mluví,“ řekl. „Nikdy jsem sexuálně nikoho nenapadl. Ani na střední škole, ani na univerzitě, prostě nikdy,“ prohlásil důrazným hlasem Kavanaugh, který se v některých částech své výpovědi jen obtížně bránil slzám.

Kandidát na nejvyššího soudce tvrdil, že na střední škole a mnoho let poté neměl sexuální styk. Obvinění ze sexuálních útoků namířená proti němu jsou podle něj „vykalkulovaný a připravený politický úder“.

Zpovídaný právník se rovněž zmínil o dopise od 65 žen, který má výbor údajně k dispozici. Jde podle něj o ženy, které ho znají ze střední školy a které tvrdí, že se vůči nim vždy choval důstojně a s úctou. Za žert a frašku naopak označil obvinění ze znásilnění na střední škole. Takové tvrzení jisté Julie Swetnickové bylo zveřejněno ve středu.

Fordová, která nyní vyučuje na univerzitě v Kalifornii, řekla, že ještě v srpnu, než byla aféra zveřejněna, úspěšně podstoupila test na detektoru lži. Nejasnost ale vyvolávají podmínky této procedury, neboť ji absolvovala v hotelu. Neví také, kdo využití polygrafu zaplatil.

Senátorům Fordová řekla, že je vystrašená, ale že své svědectví považuje za občanskou povinnost. Uvedla, že se s incidentem jen obtížně vyrovnávala a že dodnes trpí úzkostí a dalšími panickými pocity. Prohlásila také, že chtěla, aby věc prověřil Federální úřad pro vyšetřování (FBI), o což ale Trump a velká část republikánských senátorů nestojí.

Demokratický senátor Dick Durbin Kavanaugha na následném slyšení vyzval, aby požádal o pozastavení slyšení a usiloval o vyšetřování ze strany Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Kavanaugh však odmítl odpovědět i na otázku, zda by vyšetřování FBI uvítal.

Senátorům však řekl, že se nehodlá kandidatury vzdát a že ho mohou vyřadit v hlasování, nikdy ho však nepřinutí dobrovolně skončit. Prvnímu hlasování by mohl čelit již v pátek.

Republikánští senátoři stále předpokládají, že výbor bude rozhodovat o tom, zda Kavanaugha senátnímu plénu doporučí.

  • Kavanaugh rozporuje výpověď Fordové

    Kavanaugh senátorům řekl, že si vede od svého mládí deníky. Fordová tvrdí, že se incident odehrál v létě 1982. Kavanaugh usuzuje, že to muselo být o víkendu, neboť přes týden měl on i jeho kamarádi brigády, takže nebyl na večírky čas. Na základě deníku řekl, že ve Washingtonu netrávil většinu letních víkendů.

    Poukázal také na rozpory v dalších částech výpovědi Fordové. Řekl, že jako 15letá nemohla na večírek, který byl od jejího domu asi 20 minut jízdy autem, přijet sama vozem. Připomněl, že ona sama neví, jak se na večírek dostala a jak odjela. Poznamenal rovněž, že byla mladší než on a chodila na jinou školu, takže nepatřila k okruhu lidí, se kterými se stýkal.

  • Podle Trumpa byla Kavanaughova výpověď strhující a upřímná

    „Soudce Kavanaugh ukázal Americe přesně ten důvod, proč jsem ho nominoval. Jeho výpověď byla silná, upřímná a strhující,“ uvedl Trump na Twitteru. „Senát musí hlasovat (ve prospěch Kavanaugha)!“ doplnil šéf Bílého domu.

  • Policie zatýká demonstranty ve Washingtonu

    V průběhu Kavanaughova slyšení policie zatýká demonstranty blokující ulici mezi nejvyšším soudem a Capitol Hill.

  • Slyšení s Kavanaughem začalo zostra

    Na úvod slyšení před právním výborem Senátu USA Kavanaugh okamžitě rázně odmítl obvinění ze sexuálního útoku, která proti němu vznesla Christine Blaseyová Fordová. Viditelně rozčilený Kavanaugh senátorům řekl, že obvinění zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.

    „Nebyl jsem na večírku, o kterém Fordová mluví,“ řekl Kavanaugh. Fordová uvedla, že se ji opilý Kavanaugh jako středoškolák na večírku v roce 1982 pokusil znásilnit.

    „Nikdy jsem sexuálně nikoho nenapadl. Ani na střední škole, ani na univerzitě, prostě nikdy,“ důrazným hlasem prohlásil Kavanaugh.

    Senátorům dále řekl, že se nehodlá kandidatury vzdát a že ho mohou vyřadit v hlasování, nikdy ho však nepřinutí dobrovolně skončit.

  • Slyšení s Fordovou skončilo, následuje přestávka

    Právní výbor Senátu USA ukončil slyšení s Christine Blaseyovou Fordovou, která pod přísahou obvinila kandidáta na soudce Nejvyššího soudu USA Bretta Kavanaugha, že se ji jako středoškolák pokusil znásilnit. Po 45minutové přestávce bude před výborem hovořit Kavanaugh, který obvinění důrazně odmítá.

  • Za detektor lži prý zaplatili právníci Fordové

    Christine Blaseyová Fordová byla opět dotázána na financování testu na detektoru lži, který měla podstoupit letos v srpnu. Místo ní na otázku odpověděla jedna z jejích advokátek Debra Katzová. „Detektor lži zaplatili její (Fordové) právníci,” řekla Katzová a dodala, že „je to běžná praxe”.

  • Fordová prošla detektorem lži. Senát zná výsledky testu

    Christine Blaseyová Fordová v srpnu úspěšně podstoupila test na detektoru lži v hotelu v Marylandu. Senát má výsledky k dispozici. Podmínky, za jakých se vyšetření na polygrafu uskutečnilo, vyvolávají pochybnosti, které se Fordová pokusila rozptýlit. Na dotaz, proč se test prováděl v hotelu, uvedla, že to bylo z časových důvodů. Na vysvětlení, kdo za použití polygrafu zaplatil, odpovědět nedokázala, protože to zatím neví. Polygraf obsluhoval Jeremiah Hanafin. Ten napsal v závěrečné zprávě, kterou získal deník USA Today, že odpovědi Fordové nevykazují, že by byly lživé.

  • Následuje půlhodinová přestávka na oběd

    Předseda právního výboru Senátu Spojených států Chuck Grassley vyhlásil půlhodinovou pauzu na oběd. Poté bude slyšení pokračovat.

  • Bar v Atlantě otevřel kvůli slyšení s Fordovou dříve

    Americká média uvedla, že slyšení s Christine Blaseyovou Fordovou vyvolalo napříč USA velkou pozornost. CNN například informovala o jistém baru v Atlantě, který otevřel dříve, aby lidé mohli schůzi výboru sledovat.

  • Fordová trpí úzkostí a dalšími psychickými problémy

    Pokud jde o následky incidentu, Fordová senátorům řekla, že se s nimi nejvíce potýkala v prvních čtyřech letech, kdy měla problém navázat přátelství, utrpělo také její studium. Řekla rovněž, že trpí úzkostí, příznaky posttraumatické stresové poruchy a klaustrofobií.

  • Výpověď sleduje zakladatelka hnutí #MeToo

    Slyšení na místě na pozvání senátorky Feinsteinové sleduje iniciátorka hnutí proti sexuálnímu obtěžování #MeToo Tarana Burkeová. Řekla, že je pro ni těžké to sledovat, ale Fordová jí dodala odvahu.

  • Trump slyšení sleduje v letadle

    Uvedla to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Americký prezident letí z New Yorku zpět do Washingtonu.

  • Co dosud víme?

    • Žena, která obvinila kandidáta na soudce nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha ze sexuálního útoku z roku 1982, vypovídá před právním výborem amerického Senátu.
    • Kavanaugh obvinění ze strany Christine Blaseyové Fordové a dalších dvou žen odmítá. Vypovídat bude také ve čtvrtek.
    • Za republikánské senátory pokládá otázky prokurátorka Rachel Mitchellová.
    • Kavanaugha si jako kandidáta na soudce vybral americký prezident Donald Trump.
  • Na místě se shromažďují demonstranti

    V budově, kde probíhá slyšení, se shromáždili odpůrci i příznivci Kavanaugha.

  • Obvinění prý není politicky motivované

    Fordová trvá na tom, že její obvinění není politicky motivované. Řekla, že nyní prožívá nejhorší období života od samotného útoku, protože se o své trauma podělila s celým světem a čelí nyní tlaku ze strany médií.

  • O incidentu Fordová poprvé řekla svému manželovi před šest lety

    Fordová senátorům řekla, že o incidentu před rodiči nemluvila, protože nechtěla, aby se dozvěděli, že byla v 15 letech na večírku, kde si dala jedno pivo. Později se obecně svěřila manželovi a teprve v květnu 2012 během sezení v manželské poradně sdělila veškeré podrobnosti.

    „Můj manžel si vzpomíná, že jsem jako útočníka jmenovala Bretta Kavanaugha,“ řekla senátorům Fordová. Dodala, že letos, když byla oznámena Kavanaughova nominace do vrcholné soudní instituce, se obrátila na svého zástupce ve Sněmovně reprezentantů a informovala také list The Washington Post.

  • Kavanaugh měl s kamarádem zatáhnout Fordovou do ložnice, kde se ji snažil svléct

    Fordová řekla, že ji Kavanaugh se svým kamarádem Markem Judgem v opilosti zatáhli do ložnice, kde se ji Kavanaugh snažil svléknout. Také ji zakryl rukou ústa, aby ztlumil její křik, až se obávala, že by ji takto mohl neúmyslně zabít. Judge, který již dříve toto tvrzení popřel, podle Fordové občas Kavanaughovi řekl, aby přestal, předtím ho ale v jeho počínání podporoval. Nakonec Judge, který se stejně jako Kavanaugh podle Fordové incidentem dobře bavil, skočil na postel k nim, takže všichni spadli, což Fordové umožnilo utéct.

  • Fordová pod přísahou označila Kavanaugha za útočníka

    Fordová pod přísahou v právním výboru Senátu USA prohlásila, že Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl a že byla přesvědčená, že ji znásilní. Fordová prohlášení k senátorům přečetla viditelně pohnutá, hovořila zastřeným hlasem a potlačovala slzy.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy