Hlavní obsah

Začalo to v Discolandu. České podsvětí připomíná zločin divokých devadesátek

Foto: Profimedia.cz

Bývalý vyhazovač a taxikář, který už za komunistů dealoval porno. Nový podcast Seznam Zpráv startuje příběhem Ivana Jonáka.

Reklama

Článek

Nejstarší aktivní novinář, který si všechny zločince osobně pamatuje. A nejmladší český youtuber, který se o ně zajímá. Seznam Zprávy spouští novou podcastovou sérii České podsvětí o zločinu divokých devadesátek s Josefem Klímou.

„Za socialismu bylo všechno zamrzlé, i kriminalita. Maximálně domácí zabijačky, kdy žárlivý manžel uškrtil manželku. Organizovaný zločin neměl možnost se rozvinout. S listopadem 1989 ožily nejrychleji ty nejdravější organismy, a to byli i zločinci.“

Seznam Zprávy přichází se svým prvním krimipodcastem s názvem České podsvětí. Série volně vychází z knihy Josefa Klímy Zločin jak ho pamatuju a ohlíží se za nejznámějšími postavami a kauzami českého porevolučního zločinu: orlickými vraždami, východními gangy nebo postavou Jiřího Kajínka.

Průvodce Klímovým vyprávěním je 20letý Adam Miklica, který pod přezdívkou StaySteak na Youtube natáčí videa o historii organizovaného zločinu. Josef Klíma Adamovi předává nejen kontext jednotlivých kauz, ale i vzpomínky na jednotlivé aktéry nebo své osobité investigativní metody.

První díl uvedeme v pondělí 6. července - je věnován majiteli Discolandu Sylvie Ivanu Jonákovi, odsouzeného za nájemnou vraždu své ženy Ludwiky k osmnáctiletému trestu.

„Podstatou to byl exhibicionista, předváděl se všude a pokud možno v médiích, které měly co největší sledovanost. V té době jsem točil Na vlastní oči a z toho vyplynula naše symbióza. Mě zajímaly Jonákovy výstřelky a on se chtěl předvádět, zvlášť po založení Discolandu,“ vzpomíná Klíma v prvním díle.

Podcast České podsvětí doprovází originální sound design, původní rozhovory z osobních archivů Josefa Klímy i výpovědi respondentů, kteří v jednotlivých kauzách figurovali.

České podsvětí

S Josefem Klímou a Adamem Miklicou (StaySteak) o zločinu divokých devadesátek. Podcastová krimisérie Seznam Zpráv, od 6. července každý týden na webu SZ.czna Spotify a ve všech podcastových aplikacích.

Ivan Jonák, orlické vraždy, východní gangy, Jiří Kajínek a další případy pohledem nejstaršího českého aktivního investigativního novináře a nejmladšího youtubera, který se o ně zajímá.

Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované