Hlavní obsah

Začaly Dny evropského dědictví, které otevřou brány stovek památek

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Více než sedm stovek památek se v České republice přidalo k letošním Dnům evropského dědictví. Celoevropské akce se každoročně účastní na 50 států Evropské kulturní konvence a jejím posláním je propagace historického dědictví.

Článek

Vždy v září se otevírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak nepřístupné. Národní zahájení Dnů evropského dědictví se konalo v pátek v Uherském Hradišti, program potrvá do 19. září a národní téma je Památky pro všechny.

Z celkem 746 objektů či míst letos přihlášených je nejvíce, po více než dvou stovkách, z kategorie sakrální architektury či městské architektury. Přihlášeno je také na šest desítek hradů a zámků a osm desítek muzeí a dalších sbírkových institucí.

V České republice se nezpřístupňují pouze historické památky, které jsou oficiálně prohlášeny kulturními památkami, ale otevírají se i desítky soukromých a veřejných budov, jako radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů, které nebývají přístupny veřejnosti vůbec nebo pouze příležitostně a částečně.

Lidé mohou navštívit také archeologické památky, vojenské pevnosti, lázeňskou architekturu nebo technické památky jako elektrárny, zdymadla, pivovary, rozhledny, větrný mlýn či čistírny odpadních vod. Soupis všech otevřených objektů najdou zájemci na webu Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které v Česku Dny evropského dědictví zastřešuje. Největší nabídka, 124 přístupných míst, je ve Středočeském kraji.

Kořeny akce sahají do poloviny 80. let minulého století, v České republice se EHD konají pravidelně od roku 1991.

Reklama

Doporučované