Hlavní obsah

Začaly indické parlamentní volby, 900 milionů voličů si vybírá novou vládu. Kdo je ve hře?

V Indii začaly volby do dolní komory parlamentu. Kdo jsou jejich hlavní favoriti?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší volby na světě. Tak se mluví o volbách do dolní komory indického parlamentu, které začaly ve čtvrtek ráno. Zúčastnit se jich může 900 milionů oprávněných voličů, tedy zhruba každý osmý člověk na planetě. Jejich význam ale nespočívá jen ve velikosti – Indové rozhodují o tom, zda na dalších pět let podpořit charismatického, ale kontroverzního Naréndra Módího.

Článek

Současný premiér Naréndra Módí a vůdce nacionalistické BJP je hlavním favoritem voleb. Podle výsledků získaných ze čtyř nedávných průzkumů veřejného mínění by Módího vládnoucí koalice premiéra mohla získat těsnou většinu – 273 křesel v celkem 545členné dolní komoře parlamentu. Do takzvané Sněmovny lidu 543 poslanců volí lid a dva členy jmenuje prezident z řad anglo-indické komunity.

Módímu podle agentur pro výzkum veřejného mínění pomohlo zvýšit popularitu nedávné napětí mezi Indií a Pákistánem. To vzniklo, když při sebevražedném atentátu zahynulo v únoru v Kašmíru 44 členů indické polovojenské policie. Indie obvinila Pákistán, že podporuje islamistické hnutí, které se k útoku přihlásilo, a Módího vláda ihned provedla v Pákistánu odvetné nálety na údajné cíle radikálů. Mnozí Indové Módího postup vnímají jako nezbytnou ochranu Indie.

Současnému premiérovi ale podle médií naopak škodí fakt, že sliboval vytvoření nových pracovních pozic pro mladé Indy. Ty přitom v současnosti trápí stále rostoucí nezaměstnanost. Zhruba každý pátý Ind ve věku 15 až 29 let je bez práce.

Módí poprvé stanul v čele indické vlády v roce 2014. Od té doby prosazuje silný nacionalismus vycházející z myšlenky, že „indická kultura a hinduismus jsou jedno“. Hinduismus vyznává zhruba 80 procent Indů. V Indii žije i druhá nejpočetnější muslimská komunita na světě a množství křesťanů, sikhů, buddhistů a dalších náboženských minorit. A z toho vychází Módího nejsilnější protikandidát – Ráhul Gándhí.

Gándhí je z politické dynastie Néhrú-Gándhí, post premiéra zastával jeho pradědeček, otec i slavná babička – Indira Ghándíová. Ráhul Ghándí chce spojit regionální lídry. S jejich mandáty by po volbách mohl zformovat vládní většinu. Podle indických médií a předvolebních výzkumů ale ani s touto taktikou nemá velkou šanci na úspěch.

Největší i nejbizarnější

Kolosálnost indických parlamentních voleb doprovází celá řada podivuhodných okolností. Zde je krátký výčet:

Každému, kdo jde volit, komise inkoustem obarví prsty – těmi pak volič udělá značky do hlasovacího lístku. Touto metodou se má mimo jiné zajistit, aby nikdo nevolil vícekrát.

Premiér Naréndra Módí. Tak se jmenuje biografický snímek, který měl dnes startovat v indických kinech a který ve značně hrdinném světle vyobrazuje Módího život. Volební komise ho na poslední chvíli z programů stáhla – uznala, že jde o propagandu.

Nejmenší volební okrsek Indie, souostroví Lakadivy, má lehce přes 50 tisíc oprávněných voličů. Tedy asi tolik lidí, kolik je obyvatel Jihlavy. Největší volební okrsek Indie, svazový stát Uttarpradéš, se zase počtem voličů vyrovná počtu obyvatel celé Brazílie. Média o Uttarpradéši hovoří jako o okrsku, kde se reálně rozhoduje výsledek voleb.

Volby jsou extrémně logisticky náročné – v provozu je podle CNN zhruba jeden milion volebních stanic. Na ty dohlíží celkem 10 milionů volebních komisařů. Ti se musí sedmkrát stěhovat – volí se totiž v celkem sedmi termínech. Poslední z nich je až 19. května.

Po posledním termínu se ještě několik dní budou sčítat hlasy. Finální výsledky voleb tak budeme znát až 23. května.

Reklama

Doporučované