Hlavní obsah

Začaly první debaty o tom, kdo nahradí Kuberu v čele Senátu

Foto: Seznam, Seznam Zprávy

Místopředseda Senátu Jiří Růžička dočasně převezme pravomoci šéfa horní komory.

Reklama

V pondělí zemřel předseda Senátu, dlouholetý politik a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Jeho pravomoci v Senátu převezme první místopředseda Jiří Růžička, podle kterého je jeho náhlá smrt pro všechny šokující a nikdo se s tím zatím nemůže vyrovnat.

Článek

Hned den po šokující zprávě, že šéf Senátu Jaroslav Kubera zemřel, se sejde organizační výbor horní komory parlamentu. Rozhodne o dalších krocích.

„Na výboru se dohodneme, jak budeme postupovat a co bude dál. Na následujícím plénu Senátu by teoreticky mohla proběhnout volba nového předsedy,” řekl Seznam Zprávám Jiří Růžička, první místopředseda Senátu.

První rychlé konzultace vedení Senátu už proběhly a po nich se ukazuje, že strany zastoupené v horní komoře budou potřebovat více času na to, aby promyslely, kdo se stane novým předsedou po Jaroslavu Kuberovi.

Náhlý skon

Úmrtí Jaroslava Kubery bylo náhlé. Ještě o víkendu se aktivně účastnil sjezdu občanských demokratů. Jeho pravomoci nyní převezme první místopředseda: tedy bývalý středoškolský učitel a Kuberův zástupce Jiří Růžička.

Růžička kandidoval do Senátu v roce 2016 za TOP 09 a STAN s podporou KDU-ČSL. Na post prvního místopředsedy byl pak zvolen o dva roky později.

Podle Růžičky je pro Senát náhlá smrt Jaroslava Kubery šok. „Je to šokující úplně pro všechny, nikdo se s tím nemůže vyrovnat,” řekl Růžička.

Růžička mluvil o Kuberovi podobně jako další politici: lidsky si s ním velmi rozuměl a obdivoval jeho bezprostřednost a schopnost navazovat kontakty. „Názorově jsme se sice v mnoha věcech neshodli a rozcházeli jsme se v některých tématech, ale jako člověka jsem ho měl nesmírně rád,” doplnil Růžička.

„Senát teď lapá po dechu, vyplavali jsme zpod vody a koukáme, kam a jak máme plavat, když bych to měl metaforicky shrnout,” řekl také Růžička.

Kdo půjde do Senátu

Nečekaná smrt Jaroslava Kubery pak s sebou přináší nutnost uspořádat doplňovací volby. Prezident tak má podle ústavy devadesát dní na jejich vyhlášení. „Možnosti termínů se zužují vzhledem k povinnosti konání voleb v pátek a sobotu,” řekl Seznam Zprávám ústavní právník Jan Kysela.

Kubera byl předsedou horní komory parlamentu od listopadu 2018. Veřejnost ho znala nejen jako politika ODS, ale i jako dlouholetého teplického starostu. Byl jím nepřetržitě od roku 1994 do roku 2018.

Reklama

Související témata:

Doporučované