Hlavní obsah

Za štědrovečerní večeři si letos připlatíte. Kromě másla zdraží i kapři

O kolik podraží letos vánoční kapr? „Ceny by mohly vyrůst až o sedm procent,” říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Pavel Míšek.

 

Reklama

Smažíte na Vánoce kapra na másle? Připlatíte si. Obojí totiž zdražuje. U kaprů je na vině sucho a dražší krmivo.

Článek

Nejen máslo. Letošní Vánoce budou pro domácnosti v Česku nákladnější také kvůli zdražování kaprů. Výlovy rybníků nyní začaly v několika regionech a už je jasné, že vánoční kapr podraží. Na vině je sucho i zvyšování cen obilovin, kterými rybáři kapry krmí.

„Nárůst ceny by se mohl pohybovat okolo pěti až sedmi procent,” říká Pavel Míšek z jihomoravského Rybníkářství Pohořelice. Může se podle něj jednat o zvýšení o tři až čtyři koruny za kilogram. Jedním z důvodů zdražování je sucho. „Za posledních pět let byly tři roky, kdy bylo sucho,” míní jihomoravský rybář.

Nedostatek vláhy je speciálně pro moravské regiony dlouhodobá potíž. „Před roky jsme čelili povodním, teď v posledních letech máme problém přesně opačný,” potvrzuje Vladislav Michalcov, předseda Moravského rybářského svazu Znojmo.

Například Vranovská přehrada má podle něj letos vody opravdu nebývale málo. „Totéž platí pro řeku Dyji. Tam máme často problém vůbec najít místo, kde by byl dostatek vody a kam bychom mohli ryby vysadit,” konstatuje Michalcov.

Zdražovat se bude zřejmě i v Čechách. Tady sice potíže se suchem, s výjimkou Plzeňska, nejsou tak silné, rybáři ale čelí vyšším cenám obilí, tedy krmiva pro kapry. Zatímco vloni se na jihu Čech kilogram kapra prodával zhruba v rozmezí od 80 do 90 korun, letos by kilo mohlo být dražší o 5 až 10 korun. Nejčastěji lidé kupují kapry o váze okolo tří kilogramů.

„U konečné ceny ale hodně záleží na marži prodejce, ta může hrát zásadní roli,” upozorňuje Michal Kratochvíl, šéf českobudějovického Rybářského sdružení České republiky. „Osobně se ale domnívám, že v českých regionech půjde o nárůst o jednotky korun,” dodal.

Jestli budou ceny kaprů růst i v dalších letech, nejsou rybáři schopní odhadnout ani ovlivnit. „Nezbývá nám, než věřit, že příští roky budou lepší a sucho nebude tak ničivé,” doufá znojemský rybář Michalcov.

Reklama

Související témata:

Doporučované