Hlavní obsah

Začaly zimní paralympijské hry. Pět důvodů, proč stojí za to je sledovat

Top 5 důvodů, proč sledovat zimní paralympijské hry v Pchjongčchangu.Video: Karolína Bulisová, Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Začaly zimní paralympijské hry v korejském Pchjongčchangu. Stejně jako olympijské hry jsou závody handicapovaných sportovců plné jedinečných příběhů. Podívejte se na pět důvodů, proč stojí za to paralympiádu sledovat. 

Článek

V Pchjongčchangu odstartovaly dvanácté zimní paralympijské hry. O 240 medailí bude soupeřit přes 670 závodníků v šesti sportech a jejich osmdesáti kategoriích. Česká republika má zastoupení v sledge hokeji a alpském lyžování. Naši reprezentanti se budou snažit napravit neúspěch z předešlých her v Soči. Tam totiž poprvé v historii nezískali ani jeden cenný kov.

Po olympijských hrách vyslala KLDR své reprezentanty i na paralympiádu. Toto rozhodnutí vyvolalo mezi veřejností rozruch, jelikož v minulosti komunistický režim v zemi proti handicapovaným lidem ostře vystupoval. Rozdílem oproti olympiádě je také to, že severokorejská výprava nenastoupila na zahajovací ceremoniál pod sjednocenou vlajkou společně se zástupci Jižní Koreje. Barvy KLDR budou hájit dva klasičtí lyžaři, Ma You-chul a Kim Jung-hyun.

Jestli je na tribunách budou povzbuzovat roztleskávačky, které v Pchjongčchangu budily rozruch už před měsícem, zůstává zatím otázkou.

Dopingový skandál Rusů zasáhl i paralympiádu. Ani tady nesmí ruští sportovci startovat pod jejich národní vlajkou, ale jako neutrální sportovci z Ruska. Startovat bude jen třicítka paralympioniků z Ruska. Je tak jasné, že se změní pořadí zemí v zisku medailí. V Soči brala nejvíce medailí právě domácí reprezentace, a to hned 80. Zlato brali Rusové také ve sledge hokeji. V Koreji se ale nepředstaví. Šance českých sledge hokejistů na medaili jsou tak vyšší.

Za vlajkonoše na zahajovací ceremoniál si čeští paralympionici zvolili třiapadesátiletého sledge hokejistu Miroslava Hrbka. Ten před dvaadvaceti lety přišel při nehodě o obě nohy. Na paralympiádě je už potřetí a podle jeho slov také naposledy.

Mezi reprezentanty má česká výprava i válečného hrdinu Miroslava Lidinského. Veterán z Afghánistánu závodí v alpském lyžování. O část nohy přišel během mise, když jej zranila protitanková střela. Lidinský sní o tom, že bude Českou republiku reprezentovat i na letní paralympiádě, a to v golfu.

Na kompletní výčet důvodů, proč stojí za to paralympiádu sledovat, se podívejte v úvodním videu.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované