Hlavní obsah

„Zacházejte s Američany férově!“ Trump se dožadoval propuštění amerického rapera zadrženého ve Švédsku

Švédsko obvinilo amerického rapera z napadení, Trumpovi navzdory.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Americký raper A$AP Rocky byl obviněn z napadení při pouliční rvačce ve Stockholmu, a zůstane proto ve vazbě. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na švédskou prokuraturu. Do případu se minulý týden osobně vložil americký prezident Donald Trump, který vyzval k propuštění hudebníka a zaručil se za jeho případnou kauci. Dnes prezident kritizoval švédského premiéra Stefana Löfvena, který měl podle něho raperovo propuštění zajistit.

Článek

Třicetiletý hudebník, producent a model z Harlemu, jehož pravé jméno je Rakim Mayers, byl zatčen 3. července spolu se dvěma členy svého doprovodu v souvislosti s bitkou v centru švédské metropole, která se odehrála 30. června.

Mayers byl obviněn z napadení, uvedl v dnešním prohlášení švédský žalobce. Pokud bude odsouzen, hrozí mu trest v maximální výši dvou let vězení.

„Dnes jsem zahájil trestní řízení proti třem osobám podezřelým z napadení, které způsobilo ublížení na zdraví. Došel jsem k závěru, že předmětné události jsou trestným činem navzdory tvrzením o sebeobraně a provokaci,“ uvedl žalobce Daniel Suneson s tím, že původně chtěl Mayerse obvinit pouze z napadení ve stadiu pokusu.

Raper přijel do Švédska kvůli vystoupení na hiphopovém festivalu. Po zadržení ale musel zrušit zbytek svého evropského turné.

Jeho případ vzbudil celosvětovou pozornost poté, co americký prezident Trump vyzval švédského premiéra Stefana Löfvena, aby hudebníka propustil. Uvedl také, že je ochoten se osobně zaručit za jeho kauci.

Löfven ústy svého mluvčího Trumpovi vzkázal, že do Mayersova případu nemůže ani nebude zasahovat.

„Velmi jsem se zklamal v premiéru Stefanu Löfvenovi, který není schopen jednat,“ napsal dnes na Twitteru šéf Bílého domu, podle něhož amerického hudebníka ve Švédsku „obtěžovali potížisté“.

Reklama

Doporučované