Hlavní obsah

Záchod jako dárek. Může předejít podvýživě lidí v nouzi, říká Hronová z Člověka v tísni

O světovém dni toalet s Tereza Hronovou z organizace Člověk v tísni.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Podle neziskové organizace Člověk v tísni je na světě miliarda lidí, která nemá záchod, kam by si mohla odskočit. Téma připomínáme ke světovému dni toalet, který se konal 19. listopadu.

Článek

Člověk v tísni pomáhá lidem v nouzi – nejen těm potýkajícím se s chudobou, ale i lidem žijících v oblastech, kterými zmítá válka nebo které zasáhla přírodní katastrofa. Jedním z projektů, které organizuje, je Skutečný dárek. Jeho prostřednictvím mohou lidé zakoupit vybranou nedostatkovou komoditu a dopřát ji lidem v nouzi. „Člověk v tísni pomáhá stavět záchody v několika zemích. Je to hlavně v Africe, zmínila bych Angolu, Zambii nebo Etiopii. Za dobu působení jsme jen v Angole postavili asi deset tisíc záchodů," popisuje pomoc Tereza Hronová z organizace Člověk v tísni.

Toaleta se pojí nejen s důstojným místem pro vykonávání potřeby, ale také s hygienou. Ve chvíli, kdy je nedostatečná a lidé musí chodit například do křoví, dochází ke znečištění vody, kterou následně používají k přípravě jídla a pití. Tato skutečnost pak souvisí s podvýživou. Nákup a vystavění toalet tak může pomoci i s tímto hojně rozšířeným problémem. Kromě záchodu je možné prostřednictvím Skutečného dárku koupit i jídlo, zvíře do vesnice nebo řadu dalších užitečných věcí.

Česko vstává s Radkem HrdinouVideo: Kamila Bejlková

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované