Hlavní obsah

Záchodová aféra. Bodyguardi Ivanky Trumpové museli k Obamovým

Foto: Profimedia.cz

Dům, ve kterém si tajná služba za 3000 dolarů měsíčně (64 770 Kč) pronajímá suterénní byt s koupelnou.

Reklama

Americká tajná služba si ve Washingtonu poblíž domu Jareda Kushnera a Ivanky Trumpové pronajímá malý suterénní byt s koupelnou. V domě dcery dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa totiž agenti nesmějí použít toaletu.

Článek

Ve washingtonské nóbl čtvrti Kalorama se v průběhu let na stráži vystřídalo mnoho agentů americké tajné služby, před kterými se dennodenně zjevovala řada potíží, které museli být připraveni vyřešit. S nastěhováním Ivanky Trumpové a Jareda Kushnera se ale objevila starost nová a možná lehce překvapivá: hledání toalety.

Čtvrť Kalorama je pro veřejně známé osoby oblíbenou rezidenční oblastí. Kromě prezidentovy dcery a zetě má v oblasti domov např. také bývalý prezident USA Barack Obama.

Podle webu Washington Post (WP) agenti nesmějí používat žádnou z šesti koupelen, které se v domě páru nacházejí. Po řadu měsíců se tedy snažili nalézt řešení. Agenti údajně vyzkoušeli varianty mobilního WC, či dokonce toaletu v nedalekém domě bývalého prezidenta Obamy i trochu vzdálenější rezidenci viceprezidenta Mikea Pence. Až poté našli toaletu, kterou konečně mohou nazývat svou vlastní.

Americké daňové poplatníky to však něco stojí. Od září 2017 federální vláda podle zjištění WP pro agenty za 3000 dolarů (64 770 Kč) měsíčně pronajímá suterénní byt s koupelnou, který se nachází v blízkosti domu Kushnerových. Dosud tak americká administrativa za pronájem bytu utratila více než 100 000 dolarů (2 150 000 Kč).

Dům Kushnera a Trumpové má podle CNN rozlohu 460 metrů čtverečních a je v něm šest ložnic a sedm koupelen. Agenti však do domu nevstupují, ačkoli není jasné, zda to bylo na žádost Kushnerových, nebo kvůli protokolu, který je u tajné služby v platnosti. Mluvčí Bílého domu uvedl, že se tajná služba rozhodla do domu nevstupovat sama. To ale zpochybňuje zdroj WP obeznámený se situací, podle kterého se agenti v domě nepohybují na žádost rodiny.

Zdroj poznamenal, že pronajatý byt slouží jak k zajištění toalet pro agenty, ale také jako odpočinková místnost. K dispozici zde také mají kancelářské prostory s internetem a tiskárnou, stejně jako kuchyň.

Reklama

Doporučované