Hlavní obsah

„Záchodový Trump“. Prezident USA prosazuje více vody ke splachování

Ilustrační fotografie.

Reklama

Hlava Spojených států chce, aby si občané v jeho zemi mohli pořádně spláchnout. Podle svých slov údajně nařídil státní Agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA), aby přezkoumala v minulosti přijatá opatření na šetření s vodou. Není ovšem jasné, která měl na mysli, a rovněž je nejisté, zda oslovil správný úřad.

Článek

Prezident USA Donald Trump měl v pátek hodně co říci k záchodům, dřezům a sprchám, píše televize CNN. „Lidé splachují desetkrát i patnáctkrát, nikoli pouze jednou. Nakonec používají víc vody. Takže EPA se na to důkladně zaměří, jak jsem ji sám navrhl,“ prohlásil americký prezident v Bílém domě.

Neví se, co přesně tím Trump myslel, dodává agentura Reuters. Patrně ale narážel na koupelnové instalace snižující kvůli šetření s vodou její průtok.

13 let fungování a ocenění: dobrovolnický program

Program k úspornějšímu zacházení s vodními zdroji, který spravuje Agentura pro ochranu životního prostředí a na který americký prezident možná narážel, nese označení WaterSense. Funguje nicméně už od roku 2006 a od té doby obdržel četná ocenění. Jeho kontrolu navíc nařídil už v minulém roce Kongres, který po státním úřadu chtěl, aby přezkoumal všechny regulace přijaté před rokem 2012.

Ušetří skoro 9 tisíc ročně a 65 litrů denně

WaterSense je ovšem program založený na bázi dobrovolnictví. Firmy si mohou samy vybrat, zda jejich produkt poptávaný zákazníky ponese toto ekologické označení. Pakliže ho ale chtějí mít, musí být spotřeba jejich záchodů se splachovací nádrží o 20 procent menší oproti standardům z roku 1992, které zavedlo ministerstvo energetiky USA. Maximální průtok kohoutků v umývárnách pak musí snížit o 32 procent, nařizuje EPA.

Průměrná americká rodina podle Agentury pro ochranu životního prostředí těmito opatřeními ušetří až 380 dolarů, v přepočtu tedy až 8 740 korun ročně na výdajích za vodu. Denně to dělá téměř 65 litrů, přičemž regulace se vztahují většinou právě na koupelny, které tvoří více než polovinu domovní spotřeby, uvádí agentura Bloomberg.

„Prakticky vzato si ani nejde pořádně umýt ruce, když z kohoutků teče tak málo vody. Ve výsledku ji lidé nechávají téct déle a spotřeba je stejná,“ tvrdil na pátečním setkání s maloobchodníky ve své pracovně Trump.

Trump: Američané nevědí, co s deštěm

Americký prezident prý zvažuje i různé regulace pro jednotlivé státy podle toho, jak moc v nich prší. „V některých státech to zkusíme jinak, jako třeba tam, kde jsou pouštní oblasti. Ve většině států ale mají hodně vody, která padá z nebe – říká se jí déšť – a oni prostě jen nevědí, jak s ní nakládat,“ argumentoval Trump.

Pět let stará zpráva Kontrolní komise amerického Kongresu (GAO) ale uvádí, že 40 z 50 státních poskytovatelů vody očekává v následujících deseti letech podprůměrné zásoby.

Oranžový prezident: Ne úsporným žárovkám

Reuters dodává, že Donald Trump napadá Agenturu pro ochranu životního prostředí od té doby, co se v roce 2017 stal prezidentem. Především jí chce snížit rozpočet a zvrátit některé z jejích regulací. V minulosti si stěžoval na úsporné žárovky, kvůli kterým prý vypadá „oranžově“. Jeho administrativa proto na podzim oznámila, že se postará i o ně.

Kroky podle amerického prezidenta nijak neuškodí kvalitě ovzduší ani kvalitě a zásobám vody ve Spojených státech. To ovšem kritizují jeho odpůrci, kteří se staví odmítavě i k jeho odstoupení od Pařížské dohody, podpoře petrochemického průmyslu a popírání klimatické změny.

Budou vám počítat záchody, straší Trump

Trump záchody použil letos už jednou, když se snažil vyvolat v Američanech nevoli vůči sčítání lidu, které se koná příští rok v dubnu. Je rozhodující pro přerozdělování stovek miliard z rozpočtu třeba na stavby dopravních infrastruktur, počet pracovních míst, která v jednotlivých státech nabízejí zaměstnavatelé, nebo pro jejich zastoupení ve Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu.

To vše totiž určuje počet obyvatel, který sčítání zjišťuje. Coby priorita je zaneseno v ústavě Spojených států amerických už v šesté větě, daleko i před svobodou slova.

Navzdory tomu, že Američané při sčítání zodpovídají jen základní demografické otázky jako jméno a příjmení, vztah k obyvatelům domu, jejich počet či zda ho vlastní nebo pronajímají, se pracovníci státu podle Donalda Trumpa dostávají i mnohem dál.

„Procházejí domy, jdou i nahoru. Zvoní na zvonky, mluví s lidmi. Zajímá je, kolik mají záchodů. Kolik stolů mají? Kolik mají postelí? Z čeho je střecha?“ prohlásil Trump. Jak dodal, sčítání lidu vyjde na 15 miliard dolarů, „což je směšně vysoká částka“. Jako lepší metodiku navrhuje „světové počítače“.

Záchodový Trump

Agentura Bloomberg dodává, že v reakci na vyjádření amerického prezidenta ke splachování a přezkoumání opatření k úspoře vody se na Twitteru začala šířit vlna ironických a satirických příspěvků a komentářů pod označením #ToiletTrump, volně přeloženo jako „Záchodový Trump“.

Mezi narážkami, které zesměšňují hlavu Spojených států, se objevují i takové, které se pozastavují nad absurditou prezidentovy argumentace. Nebo třeba spojují jeho vyjádření ohledně toalet s minulými kauzami odposlechů (Watergate) a současným impeachmentem Donalda Trumpa ve vztahu k důkazům (a jejich odstranění) o jeho telefonátu ukrajinskému protějšku Volodymyrovi Zelenskému.

Reklama

Doporučované