Hlavní obsah

Zachovejte PCR testy, dokupte antigeny do škol, vyzval vládu Válkův tým

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Podle ministerského kandidáta Vlastimila Válka současná vládní opatření nebudou stačit pro zvládnutí epidemie.

Reklama

Expertní AntiCovid tým, s nímž spolupracuje kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) představil devět bodů ke zvládnutí páté vlny epidemie. Vláda je v nové sadě opatření platných od pondělí vyslyšela částečně.

Článek

Končící vláda Andreje Babiše (ANO) chce s rekordními čísly nově nakažených bojovat obdobou takzvaného bavorského modelu. Ten drží mimo hromadné akce i většinu služeb neočkované jedince.

Podle kandidáta ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který spolupracuje s expertním AntiCovid týmem, ale navržená opatření beze změn s velkou pravděpodobností adekvátně nezaberou. „Pokud by 22. (listopadu) vláda schválila jen to, co navrhuje Ministerstvo zdravotnictví, tak to fungovat může, ale pravděpodobnost je velmi, velmi malá. Je to lepší než nic, ale nestačí to,“ sdělil.

Podle něj nejsou opatření promyšlená a mají spoustu slabých míst. Nejedná se prý ani o bavorský či rakouský model, ale o český, zhodnotil Válek opatření, jež vláda chce dnes schválit s platností od pondělí.

Anticovid tým proto navrhl devět základních bodů. Žádá v nich například zachování PCR testů či povinnost respirátorů třídy FFP2 ve všech vnitřních prostorách.

Zachování PCR testů

Válek zopakoval, že negativní PCR do 72 hodin významně eliminuje riziko nákazy okolí. Proto je chce při prokazování „bezinfekčnosti“ zachovat. Naopak uznávat už se nemají antigenní testy a samotesty. „PCR test, pokud ho mám negativní, tak neznamená, že se za dvě hodiny nemůžu nakazit. Nicméně platí, že zhruba 72 hodin riziko, že nakazím okolí – byť bych se sám nakazil – je malé,“ sdělil Válek. Vedení Ministerstva zdravotnictví i hlavní hygienička podle něj ubezpečují, že kapacita PCR testů je dostatečná.

Více testů do škol

AntiCovid tým apeluje na končící vládu, aby vysoutěžila dostatek kvalitních antigenních testů pro plošné a pravidelné prověřování žáků ve školách. Podle něj reálně hrozí, že ve státních rezervách do Vánoc dojdou. „Pokud se dostanu do vedení ministerstva někdy na začátku roku, tohle těžko zpětně zařídím,“ zdůraznil Válek.

Vysoutěžení kvalitních testů je podle něj nutnost. „Samotestovací sady mají ten problém, že falešná pozitivita je vysoká, ale horší je, že má i falešnou negativitu. Falešnou pozitivitu můžeme odhalit PCR testem, který vyjde negativní. Falešnou negativitu neodhalíme, a proto jediným řešením je v pravidelných intervalech testy opakovat,“ dodal.

Upřesnění platnosti testů

Válek zdůraznil, že v navrhovaných vládních opatřeních není vyjasněné, jak dlouho bude platit test třeba při návštěvě nemocnice nebo domova pro seniory. Mělo by se podle něj také vyjasnit, jak se budou testovat studenti na vysokoškolských kolejích. „Studenti tam pouze nechodí přespat, je tam mnoho činností. Mělo by se upřesnit, jaký test bude potřeba,“ řekl Válek.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) už nepůjde využít antigenní test. „Ubytování bude možné pouze s prokázaným OTN, kdy T = PCR test ne starší než 72 hodin nebo Ag test z odběrového místa ne starší než 24 hodin. Testem se bude nadále potřeba prokazovat každých 7 dní,“ napsal na Twitteru končící ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Zacílení na třetí dávky

Podobně jako Babišova vláda vyzývají i její nástupci k co největšímu očkování třetí dávkou vakcíny u rizikových skupin. Posilující dávku doposud dostalo asi 560 tisíc lidí, nárok na ni má třikrát víc lidí. „Je to naprosto zásadní. Měli bychom se soustředit především na ně, na ty, kdo leží na jednotkách intenzivní péče. Jsou to právě ti senioři a lidé z rizikových skupin,“ řekl Válek.

Apeluje hlavně na to, aby byla vakcína snadno dostupná. Ministerstvo prý AntiCovid tým ubezpečilo, že je dostatek mobilních týmů i praktických lékařů, kteří třetí dávku podávají, a všichni, kdo mají o ni zájem, ji dostanou. Válek zároveň řekl, že by se měli očkovat i ti, kteří mají protilátky, protože očkování ani v takové situaci nikomu neublíží.

Respirátory všude uvnitř

Anticovid tým apeluje na povinnost nošení respirátorů typu FFP2 ve všech vnitřních prostorách. „Cílem je minimalizovat to, aby se objevili nově nakažení,“ řekl Válek. Výjimku mají dostat pouze studenti a učitelé v průběhu výuky.

Obnovení testování ve firmách

AntiCovid tým považuje za zásadní obnovit testování ve velkých firmách. „Nesmí to být ale antigenní testy druhořadé kvality,“ upozornil Válek. Preferuje PCR testování, možná i pro část očkovaných, kteří čekají na třetí dávku vakcíny. Z dnešní schůzky se zástupci Ministerstva zdravotnictví si ale AntiCovid tým neodnesl pocit, že se tato povinnost firemního testování zavede. „Andrej Babiš o tom mluví sice do médií, nicméně z dnešní schůzky s Ministerstvem zdravotnictví vyplynulo, že to v plánu není,“ uvedl AntiCovid tým v prohlášení.

Přehlednější opatření

Podle Válka jsou některá opatření zaváděná chaoticky, lidé nemají jasné instrukce a často netuší, proč se jednotlivé restrikce zavádějí. „To je něco, co nepřipustím, pokud budu ministrem zdravotnictví. Já nesnáším chaos! Já se nesmířím s chaosem a chci, aby byl řád, systém, předvídatelnost, srozumitelnost a odbornost. Nic víc neodkážu nabídnout,“ řekl.

Více prostoru armádě

Válek na tiskové konferenci vyzdvihl pomoc armády a hasičů při zvládání epidemie. „Měli bychom tyto složky více zapojit,“ zdůraznil ministerský kandidát. Podle něj je jejich úloha při trasování a dalších protiepidemických opatřeních nedocenitelná.

Ne hazardu s lékaři

Vláda má podle AntiCovid týmu zajistit, aby o covidové pacienty v nemocnicích pečovali lidé s potřebnými odbornostmi, tedy pneumologové, infektologové či internisté. „Tím, že se tak doposud neděje, staví vláda lékaře do téměř neřešitelné situace,“ řekl Válek.

Brněnský radiolog věří, že pokud vláda námitky a doporučení vyslechne, nebude nutné poslat Česko do dalšího lockdownu, ani částečného. „Musíme udělat vše pro to, aby nenastal. To by bylo opravdu velké selhání, na které jsme si zadělali v srpnu. Ale to je nepodstatné. Já bych byl bohužel součástí toho systému,“ doplnil Válek.

Reklama

Doporučované