Hlavní obsah

Záchrana před obří potopou začíná. Drony musí pod led Antarktidy

Unikátní záběry ze vzduchu i z vody na ledovce na Antarktidě (video: Reuters).

 

Reklama

Dostat se pod ledové plochy je riskantní. Není možné se na taková místa dostat s lidmi. Stejně riskantní je to ale i pomocí robotů, říká šéf akce.

Článek

Pokud se nezastaví soustavné tání ledovců, hladina moří naroste až o 60 metrů. A to by mělo pro planetu Zemi ničivé důsledky.

Vědci se proto už pouští do konkrétních operací, které mají mapovat zvyšující se hladinu moří. Stále se obávají negativního dopadu, jež má tání na Antarktidě.

Experti z Washingtonské univerzity se připravují na vypuštění malé flotily podvodních dronů. Budou zkoumat situaci přímo pod ledem. Strůjci vyvinuli tři nové roboty s názvem Seaglider. Budou se pohybovat samostatně pod vodou a umožní vědcům sledovat změny v ledu po několik měsíců.

„Velký podíl ledových ploch na Antarktidě a v Grónsku vzbuzuje největší nejistotu. V našich předpovědích tak není jisté, o kolik může hladina moře stoupnout. A také, jaký bude mít vliv na změnu klimatu,” říká profesor Craig Lee z Washingtonské univerzity.

„Dostat se pod ledové plochy je riskantní. Není možné se na taková místa dostat s lidmi. Stejně riskantní je to ale i pomocí robotů. Je tedy možné, že technicky úplně selžeme,” dodává Lee.

Každý dron pod vodou může fungovat až rok. Vyjde ale až na sto tisíc dolarů.

Funguje tak, že se otáčí a stoupá nebo klesá. Zachycuje všechna data o situaci pod vodou, která pak odesílá pomocí satelitu.

Vědci doufají, že zachycené údaje pomohou vyřešit problém narůstající hladiny moří po celém světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované