Hlavní obsah

Záchranáře Bílých přileb zasáhlo bombardování v syrské východní Ghútě. Civilních obětí stále přibývá

Bílé přilby ve východní Ghútě zasáhlo bombardování.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Letecký úder na syrské město Dúma v oblasti východní Ghúty zasáhl ve středu členy Syrské civilní obrany, tzv. Bílých přileb. Ukazuje to video, které organizace zveřejnila ve čtvrtek. Při náletu zemřeli tři členové Bílých přileb, několik dalších bylo zraněno.

Článek

Video zveřejněné syrskými Bílými přilbami ukazuje letecký úder na město Dúma ve východní Ghútě. Po výbuchu několik záchranářů odnáší k vozidlu zraněného kolegu, zatímco další z nich leží bezvládně na zemi. Podle organizace zemřeli tři její členové.

Podle Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) zemřelo při náletech v Dúmě, vzdálené 10 kilometrů od syrského hlavního města Damašku, za poslední zhruba tři dny více než 75 civilistů.

Dalších více než 4 000 civilistů uprchlo z města na území kontrolované syrskou vládou. Evakuace podle SOHR probíhá, navzdory bojům, v rámci dohody místních rebelů s Ruskem a zástupci syrské vlády prezidenta Bašára al-Asada.

Dúma je nejhustěji osídlenou oblastí východní Ghúty a po více než týden čelí obležení vládních vojenských jednotek. Rebelové ze skupiny Džajš al-Islám, kteří doposud drží město pod kontrolou, se nechali slyšet, že hodlají v bojích pokračovat.

Vládní vojska přitom za poslední měsíc ovládla 80 procent východní Ghúty. Ta se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji asi rok po vypuknutí občanské války v Sýrii ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách v obležení žilo na 400 000 lidí.

Reklama

Doporučované