Hlavní obsah

Záchranáři cvičili v drsných podmínkách Jizerských hor. Ročně se tu zraní více než tisícovka lidí

Účastníky soutěže čekala v drsných podmínkách trať dlouhá dvacet kilometrů. V její hlavní části museli zdolat pětikilometrový úsek na čas.Video: Tomáš Tesař, Ondřej Tůma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyřicátý ročník mezinárodního závodu horských služeb se konal o víkendu v Jizerských horách. Soutěž se odehrála v hřebenových partiích hor, v jednom z úseků záchranáři ale museli po lanech zdolat i rozhlednu na hoře Smrk.

Článek

Cílem mezinárodního klání bylo především zdokonalit profesionální i dobrovolné záchranáře v postupech při poskytování první pomoci v náročném horském terénu.

Účastníky čekala v drsných podmínkách trať dlouhá zhruba dvacet kilometrů, v její hlavní části museli zdolat pětikilometrový úsek na čas. Během něj dvoučlenné hlídky absolvovaly několik lezeckých disciplín, včetně přemostění, prusíkování – jumarování, výstup skalní stěnou a slaňování.

„Nejsložitější je dát dohromady tým lidí, kteří se o závod postarají. Musíme zajistit bezpečnost závodníků zejména na skalách tak, aby nedošlo k jejich ohrožení nebo ohrožení jiných osob,” říká pořadatel závodu a náčelník horské služby v Jizerských horách René Mašín.

Vedle fyzické přípravy garanti závodu hodnotili i záchranu zraněné osoby po pádu z feraty, během níž soutěžící museli postupovat co nejpřesněji tak, jako kdyby se jednalo o výjezd ke skutečnému zásahu.

„Účastníci měli letos poprvé všichni stejný úkol. Simulovali jsme zranění, kdy pán spadnul z feraty. Ovšem nehoda nebyla zaviněna technickou chybou, nýbrž onemocněním cévní mozkovou příhodou. Závoveň upadl do bezvědomí během ošetřování, takže záchranáři museli monitorovat jeho vitální funkce, použít kyslík a kompletně zajistit transport,” říká lékařka Hana Kubinová, která byla zároveň odborným garantem zdravotnické části soutěže.

Zpestřením letošního, jubilejního ročníku závodu, se stala účast ženy - záchranářky, která přijela v jednom z polských týmů. Zatímco v České republice neslouží u horské služby ani jedna záchranářka, v sousedním Polsku či Německu se podle českých pořadatelů jedná o stále častější jev.

Jen v Jizerských horách záchranáři ročně vyjíždějí zhruba k 1100 zraněním, z toho 300 se jich stane v letní a 800 v zimní sezoně. Celkem se na horách v České republice ročně zraní bezmála 10 tisíc návštěvníků.

„U těch letních jde převážně o úrazy cyklistů a při nich se často odehrává podobné dějství, jaké jsme mohli sledovat i během závodu,” upozorňuje René Mašín z horské služby v Jizerských horách.

Reklama

Doporučované