Hlavní obsah

Rusko bude zítra držet smutek za zřícené letadlo s Alexandrovci, vyhlásil Putin

Záchranáři našli trosky letadla v Černém moři a první těla

 

Reklama

Ruští záchranáři vylovili už první oběti. Trosky letadla ruské armády Tu-154 i s armádním pěveckým souborem Alexandrovci leží asi 1,5 kilometru od černomořského pobřeží.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na pondělí 26. prosince státní smutek kvůli letecké katastrofě u Soči. Zároveň slíbil pomoc pozůstalým a zevrubné vyšetření příčin katastrofy.

Důvody, proč letadlo spadlo, má podle Putina zjistit premiér Dmitrij Medveděv. Dostal za úkol sestavit a sám řídit státní komisi pro vyšetřování katastrofy. Letoun Tu-154, který se dnes zřítil do Černého moře u Soči s 92 lidmi, měl na palubě i novináře a známý Alexandrovův armádní soubor písní a tanců.

Z moře už záchranáři vylovili několik mrtvých. Nepředpokládají, že by katastrofu měl šanci někdo přežít. Prezident Putin již kondoloval pozůstalým.

„Šest kilometrů od břehu se našly trosky letadla, část podvozku a také olejová skvrna," řekl zdroj agentuře TASS. Úřady mezitím informaci o nálezu skvrny a trosek letounu potvrdily. Našly se i osobní věci cestujících.

Některé trosky trupu Tu-154 se podle ministerstva obrany nalézají v hloubce 50 až 70 metrů asi 1,5 kilometru od černomořského pobřeží u města Soči.

V letadle bylo 83 cestujících a osm členů posádky. Stroj zmizel z radarů 20 minut po startu. Podle ruských letových dispečerů vládly v oblasti Soči příznivé povětrnostní podmínky. Žádný civilní spoj z letiště Adler nebyl zrušen.

Letadlo mělo na letišti u Soči mezipřistání kvůli dotankování paliva. Mířilo z Moskvy za ruskými vojáky na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja. Na palubě byli kromě Alexandrovců i novináři.

Putinovi kondoloval Asad i Zeman

Podle prvních zpráv zřejmě zahynuli téměř všichni zpěváci Alexandrovců. K sídlu souboru v Moskvě lidé přinášejí květiny. Ruské televize vyřadily zábavné pořady ze svého vysílání.

Vladimiru Putinovi, Rusku a rodinám mrtvých umělců kondolují lidé i politici z celého světa. Telegram poslal třeba syrský prezident Bašár Asad, citovala ho agentura TASS: "S největším zármutkem jsme přijali zprávy o havárii ruského Tu-154. Na palubě byli naši přátelé, kteří s námi a s obyvateli Aleppa chtěli sdílet radost z vítězství a svátků." Kondoloval i Miloš Zeman a ruský patriarcha Kirill. Lidé kladou před ambasády v Kyjevě i jinde květiny a svíčky.

Zármutek na sociálních sítích i telegramy prezidentů

Jak dopadl český vládní speciál Tu-154, se můžete podívat zde:

A takhle skončil letoun Tu-154, který používali Češi.Video: Pavel Cyprich

Tupolev sloužil jako vládní speciál pro prezidenty Václava Havla nebo Václava Klause. V roce 1998 přivezl i „zlaté hochy" z Nagana. Česko mělo dvě letadla Tu-154. Ani jeden z letounů už od roku 2007 nelétá.

Reklama

Doporučované