Hlavní obsah

Záchranáři po výbuchu v Magnitogorsku našli další oběti. Mrtvých je 16, pohřešovaných 27

Záchranáři našli další oběti sesuvu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

V Čeljabinské oblasti byl vyhlášen státní smutek. Záchranáři stále pátrají po možných přeživších.

Článek

Záchranáři z trosek domu poničeného výbuchem plynu v Magnitogorsku vyprostili šestnáct mrtvých těl. Oznámila to agentura TASS. Předchozí bilance pondělního neštěstí v uralském městě na předělu evropské a asijské části Ruska čítala jedenáct mrtvých. Osud 27 pohřešovaných lidí je nejasný. Místo neštěstí navštívil prezident Vladimir Putin, který vyjádřil soustrast rodinám obětí.

V úterý se nicméně záchranářům podařilo objevit živé jedenáctiměsíční dítě, které v kritickém stavu letecky přepravili do Moskvy. Podle guvernéra Čeljabinské oblasti Borise Dubrovského přežilo jen díky tomu, že leželo v kolébce a bylo teple zabaleno. Malý chlapec, který se podle ruských médií jmenuje Ivan, byl i tak nalezen podchlazený. Ve snaze zachránit jeho život jej zdravotníci letecky transportovali do jedné z moskevských nemocnic.

Úřady povolaly na místo stovky záchranářů, kteří mimo jiné evakuovali i obyvatele sousedních budov, jejichž statika je ohrožena. V desetipatrovém domě se nacházelo 48 bytů, ve kterých žilo 120 lidí. „Vzbudil jsem se a cítil jsem, jak padám,“ popsal ruské televizi jeden ze svědků. „Zdi byly pryč, moje matka křičela a mého syna pohřbily trosky,“ dodal.

Za příčinu neštěstí je předběžně považována exploze plynu. Podobné případy nejsou v Rusku podle médií vzácné. Často souvisejí s porušováním bezpečnostních předpisů či se špatnou údržbou plynových rozvodů. Úřady podle agentury Interfax kvůli magnitogorskému výbuchu zahájily trestní řízení pro zavinění smrti z nedbalosti.

V Čeljabinské oblasti, kde se Magnitogorsk nachází, byl vyhlášen smutek. Na úředních budovách jsou vlajky spuštěny na půl žerdi, úřady také doporučily místním televizím vyřadit z vysílání zábavné pořady. U místa neštěstí lidé vytvořili ze svíček, květin a hraček improvizovaný pomník, uvedla agentura Interfax.

V Magnitogorsku, který má více než 415 000 obyvatel a leží přibližně 1400 kilometrů východně od Moskvy, vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij hned v pondělí stav nouze. Lidem postiženým neštěstím gubernátor slíbil rychlou pomoc v podobě peněz i náhradního ubytování.

Reklama

Doporučované