Hlavní obsah

Záchranáři testují, jak zastavit malou říčku, která může zničit kus Prahy

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Při velkém cvičení se zkouší, jak zasáhnout proti vzedmutému toku Rokytky, která se v Libni vlévá do Vltavy.

Článek

Na vltavských březích ve vybraných částech Prahy se od rána odehrává velké povodňové cvičení.

Záchranáři především testují, jak by se jim podařilo při povodních uzavřít koryto říčky Rokytky, která do Vltavy ústí v Libni.

Právě přes koryto Rokytky se v minulosti povodňová voda z Vltavy rozlila do části Libně a Karlína a způsobila velké škody. Proto město pokládá tuto část protipovodňových opatření za jednu z nejdůležitějších.

V místě, kde se Rokytka vlévá do Vltavy, nyní stojí obří protipovodňová vrata. Ta se při dnešním cvičení, stejně jako při případné povodni, uzavřela. Brání tak vodě z Vltavy, aby zatopila přilehlé čtvrti. Vodu, která pak přitéká Rokytkou, přečerpávají výkonná čerpadla do Vltavy. Také ta dnes záchranáři vyzkoušeli.

Pražská protipovodňová opatření jsou připravena na výšku hladiny, která metropoli zaplavila při rekordních povodních v roce 2002. Oproti této hladině mají opatření ještě třicet centimetrů rezervu navíc.

Kompletní protipovodňová opatření, která nyní chrání většinu metropole, dokončila Praha v roce 2013. Každý rok je testuje během podobných cvičení, jako je to dnešní. Pokaždé přitom při cvičení prověřuje jinou lokalitu. Dnešní akce se zúčastnilo sto dvacet příslušníků všech záchranných složek.

Reklama

Související témata:

Doporučované