Hlavní obsah
Online

Řidič natočil trhlinu na janovském mostě. Dva dny před zřícením

Řidič zachytil trhlinu ve vozovce na mostě.Video: Daniel Andrisák, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

V sutinách dálničního mostu, který se v Janově na severu Itálie zřítil v úterý, může být ještě až dvacet lidí. Úřady ale neočekávají, že záchranáři naleznou ještě nějaké přeživší. Poslední bilance hovoří o nejméně 38 mrtvých, očekává se ale, že čísla porostou. Domy pod zbylou konstrukcí mostu muselo opustit přes 600 lidí. Státní pohřeb obětí se bude konat v sobotu a má se jej zúčastnit i prezident Sergio Mattarella.

Článek

Hasiči se stále nedostali ke všem vozům, které jsou v sutinách zavalené. „Velké kusy betonu, které z mostní konstrukce spadly, se snažíme rozřezat, potom je odstraní jeřáby. Následně vyšleme pátrací psy, a pokud příznivě zareagují, pošleme za nimi personál,“ řekl Emanuele Gissi, který práci hasičů na místě řídí. „Je to nebezpečná práce, protože trosky jsou nestabilní, stejně jako zbytek mostní konstrukce, jež dosud stojí,“ řekl.

Video: AP

„Bilance obětí je citelně vyšší než udávaná čísla. Definitivní bilance bude poskytnuta, až bude ten počet jistý,“ řekl ve středu guvernér regionu Ligurie Giovanni Toti, když s italským premiérem Giuseppem Contem navštívil jednu z janovských nemocnic.

Toti ve čtvrtek uvedl, že vzhledem k uplynulému času je nepravděpodobné, že záchranáři v troskách naleznou další přeživší. „Někteří zranění jsou stále v kritickém stavu,“ dodal.

„V několika následujících dnech poskytneme 30 domů těm, které zhroucení Morandiho mostu připravilo o domov,“ vyjádřil se guvernér zároveň k situaci lidí, kteří byli evakuováni z domů pod nezřícenou částí mostu. „O něco později dodáme stovku dalších. Do konce roku chceme opatřit bydlení všem,“ dodal. O střechu nad hlavou dosud přišlo 311 rodin.

Viníkovi hrozí obvinění z usmrcení

Zodpovědnost za pád mostu určí vyšetřování. Prokuratura chce viníka obvinit z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Prokurátor Francesco Cozzi později informoval, že zatím nikdo není vyšetřován a nejprve musí být zjištěny příčiny neštěstí. Vyšetřovatelé zevrubně projdou smlouvu mezi státem a provozovatelem mostu, dokumentaci veškeré údržby na mostě od jeho otevření a závěry z kamer z okolí mostu.

Šéf vládního Hnutí pěti hvězd a vicepremiér Luigi Di Maio zopakoval, že pokud soukromí správci silnic neodvádějí svou práci pořádně, pak správu převezme stát. Oznámení, že vláda zruší firmě Autostrade per l'Italia koncesi, vedlo k propadu akcií její mateřské společnosti Atlantia.

Později agentura Reuters s odvoláním na zdroje z vlády napsala, že vláda by mohla chtít správci dálnic Autostrade per l'Italia kvůli pádu mostu v Janově spíše vyměřit pokutu než odebrat koncesi. Zrušení koncese by podle Reuters znamenalo zdlouhavou proceduru a nebezpečí, že by vláda musela firmě vyplatit značnou kompenzaci.

Salvini kritizuje EU

Ministr vnitra Matteo Salvini, šéf euroskeptické Ligy, kvůli pádu mostu zpochybnil rozpočtové limity EU. Výdaje na italskou dopravní infrastrukturu se ovšem podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mezi lety 2008 a 2015 propadly o 58 procent.

Evropská komise navíc ve středu uvedla, že již určitou dobu italskou vládní koalici nabádá k tomu, aby kladla na investice do infrastruktury větší důraz. Upozornila, že v dubnu v rámci pravidel EU o státní pomoci schválila investiční plán pro italské dálnice v hodnotě 8,5 miliardy eur (zhruba 218 miliard Kč) zahrnující i region Janova. Dodala, že Itálie by v letech 2014 až 2020 měla z evropských fondů obdržet na investice do infrastruktury 2,5 miliardy eur.

Nad záchranáři stále běží motor zeleného nákladního auta, které zastavilo jen několik metrů od propasti a stalo se symbolem janovského neštěstí. Jeho řidič v panice utekl pěšky zpět do tunelu, z kterého autem přijel. Vůz má zapnutá světla i stěrače a podle řidičova zaměstnavatele je v něm dostatek paliva na několik dní.

Statik Václav Jandáček komentoval stav mostu.Video: Seznam Zprávy

Co přesně se stalo?

Na rušné dálnici A10 v Janově se zřítila část mostu v délce zřejmě až dvou set metrů. Z výšky 45 metrů spadlo zhruba 35 osobních aut a několik kamionů včetně českého, jehož řidič přežil a podle českého Ministerstva zahraničních věcí není v ohrožení života.

Vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini uvedl, že na popud vlády budou v celé zemi prověřeny stárnoucí mosty a tunely. Italská vláda musí podle něj vyčlenit více financí na infrastrukturu a nebrat přitom v potaz rozpočtová pravidla Evropské unie. Salvini je zároveň předsedou euroskeptické Ligy.

Archivní záběry stavby mostu.Video: AP

Most rychle chátral již od začátku

Most vybudovaný v letech 1963 až 1967 podle návrhu tehdy oslavovaného architekta Riccarda Morandiho byl problematický už od samého počátku, tvrdí inženýr Antonio Brencich. První údržbu musela konstrukce podstoupit už asi 20 let od zprovoznění.

U stavby se od samého začátku projevovalo rychlé chátrání použitého materiálu - předpjatého železobetonu. Most byl „špatně koncipován, špatně navržen a patrně i špatně postaven“, řekl Brencich serveru Rai News24.

Podle deníku La Stampa probíhala údržba mostu nepřetržitě od samého počátku. Už v roce 1968, deset měsíců od dokončení stavby, byly vyčleněny peníze na „opravu vozovky a strukturální výztuž“.

  • Vyšetřování u mostu pokračuje, práce přerušil požár

    V Janově na severu Itálie v pátek pokračovalo pátrání po deseti až dvaceti pohřešovaných v sutinách zříceného mostu. Úterní neštěstí si dosud vyžádalo 38 mrtvých, devět z deseti hospitalizovaných je v kritickém stavu. Úřady dál usilovně vyšetřují příčiny havárie. Podle jednoho odborníka mohlo prasknout jedno z nosných ocelových lan konstrukce. Ministr vnitra Matteo Salvini potvrdil záměr vlády zrušit koncesi provozovateli dálnic, společnosti Autostrade per l'Italia, i když to podle něj bude právně složité.

    Domy pod zbylou konstrukcí mostu muselo opustit přes 600 lidí, jimž hledá bydlení janovská radnice. V noci na pátek se podařilo odstranit z koryta řeky Polcevera obrovský kus zříceného mostu. Práce na chvíli zdržel požár mezi troskami, který způsobila jiskra z kotoučové pily, jež zapálila sklad pod ruinami. Odstranění trosek z řeky bylo jednou z priorit kvůli hrozícím záplavám. Na místě zasahuje tisícovka lidí, z nichž zhruba 350 jsou hasiči. Z mostu se také odstraňují vozy, které na něm zůstaly.

  • Vláda chce provozní firmě odejmout koncesi. To může trvat několik týdnů až měsíců

    Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování. Prokuratura chce viníka obvinit z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Premiér Giuseppe Conte uvedl, že vláda nebude čekat na výsledky vyšetřování a provozní firmě odejme koncesi. Šéf protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio řekl, že pokud se soukromníci nedokážou o silnice patřičně starat, měl by správu nad nimi převzít stát. Šéf euroskeptické Ligy Matteo Salvini připustil, že proces odejmutí koncese může trvat „několik týdnů nebo měsíců“, protože Autostrade per l'Italia využije svého práva na odvolání.

    Podle agentury Reuters vládě i hrozí, že by musela firmě vyplatit značnou kompenzaci. Stát může na druhou stranu v případě, že provozovatel nedodrží smlouvu, vymáhat pokutu až 150 milionů eur (3,9 miliardy korun).

  • Možným přetížením se komise nezabývá

    Podle architekta Antonio Brencicha ale ke zhroucení konstrukce nepřispělo nadměrné zatížení. „Déšť, blesky, nadměrné zatížení - to jsou všechno fantaskní hypotézy, které komise ani nebere v úvahu,“ uvedl.

    Šestičlennou komisi ustavilo ministerstvo dopravy ve čtvrtek. Vede souběžné vyšetřování příčin neštěstí.

  • Důvod kolapsu? Možná přetržené lano

    Pád mostu v Janově mohlo spustit prasknutí ocelového nosného lana. Za „hodnověrnou pracovní hypotézu“ to dnes před novináři označil architekt Antonio Brencich, který je členem komise vyšetřující neštěstí. Informoval o tom deník La Repubblica.

    Lana na pylonech janovského mostu jsou zakrytá betonem, který je měl chránit před korozí. Brencich ihned po neštěstí v televizi Rai News24 uvedl, že kvůli zakrytí lan betonem se jejich stav těžko monitoroval.

  • Pátrací akce pokračují, nelze říci, kdy skončí

    Video: Martin Zíta, AP

  • Další projektová vada. Kvůli podpěrám mostu byly okolním domům vybourány části střech nebo stěn

    Italská média postupně upozorňují na další nedostatky projektu mostu v Janově. Ten, zdá se, zcela nepočítal s okolními stavbami. Při jeho stavbě mezi lety 1963 a 1967 museli dělníci zasáhnout do okolních staveb.

    Domům, řada z nich byla postavena už v 20. letech minulého století, tak byly vybourány části střech nebo stěn. „Pro každého, kdo alespoň jednou prošel ulicí Waltera Fillaka, nejsou výřezy v domech pro podpěry mostu překvapením,“ komentuje v reportáži italská La Repubblica.

  • „Můj syn se nestane číslem ve výčtu mrtvých, které zabilo nedodržování závazků,” říká matka oběti

    Nejméně 17 rodin obětí zřícení mostu se nedostaví na státní pohřeb. Ten je naplánovaný na sobotu. Proběhne na Janovském výstavišti, zúčastní se ho i prezident Sergio Mattarella či premiér Giuseppe Conte.

    „Můj syn se nestane číslem ve výčtu mrtvých, které zabilo nedodržování závazků pro Itálii typické. Postarám se o to, aby se on i ostatní dočkali spravedlnosti. Nestojíme o fraškovitý pohřeb, chceme obřad doma, v našem kostele v Torre del Greco. Žal je naše osobní věc, (politická) přehlídka ničemu nepomůže. Dnes začíná naše válka o spravedlnost a pravdu, která nikdy neskončí,” napsal na sociálních sítích Roberto Battiloro.

    Jeho 29letý syn Roberto se chtěl spolu se svými třemi kamarády původně vydat do Barcelony letadlem. Nakonec jeli autem. Ze čtveřice přátel nepřežil pád mostu ani jeden. Souhlasí i matka dalšího z chlapců, Nunzia Espositová: „Způsobil to stát, politici by se vůbec neměli ukazovat. To, co předvádí, je ostudné.”

  • Janovské kluby o víkendu nezasáhnou do fotbalové Serie A

    Vedení nejvyšší italské fotbalové soutěže Seria A přesunulo víkendové zápasy obou janovských klubů. UC Sampdoria měla přímo v Janově v neděli přivítat Fiorentinu, Janov CFC pak měl v Miláně hrát s tamním AC. Vedení soutěže zároveň dodalo, že před zbývajícími osmi víkendovými zápasy uctí hráči a fanoušci oběti tragédie minutou ticha. Náhradní termíny odložených zápasů soutěž zatím neuvedla.

  • Akcie správce silnice klesly o více než 30 procent

    Firma Autostrade per l'Italie patří do skupiny Atlantia, kterou kontroluje rodina Benettonů. Akcie mateřské společnosti ve dnech po neštěstí klesly o více než 30 procent.

  • Zasahuje asi tisícovka lidí

    „Samozřejmě se nezastavujeme, pracujeme celou celou,” řekl stanici Sky TG24 vedoucí hasičů Marcella Battaglia. „Během operací se pracuje na směny,” řekl. Odstranění trosek z koryta řeky bylo jednou z priorit kvůli hrozícím záplavám. Na místě zasahuje tisícovka lidí, z nichž zhruba 350 jsou hasiči, informovala janovská prefektura.

  • Vláda se neshoduje v postupu proti provozovateli mostu

    Zatímco šéf protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio chce firmě Autostrade per l'Italia odejmout koncesi, šéf euroskeptické Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini chce se společností jednat.

  • Správce silnice musí do 15 dnů prokázat, že se o most staral

    Společnost Autostrade per l’Italia dostala od italského ministerstva dopravy patnáctidenní ultimátum na dodání podkladů, které mají dokázat, že se o most starala tak, aby zajistila bezproblémový provoz a prováděla průběžné opravy.

    Pokud vláda shledá, že předložené dokumenty o takovém jednání nesvědčí, bude to považovat za porušení podmínek pro udělení koncese na správu komunikace. V takovém případě by společnost o správu přišla, píše britský The Telegraph. Ministerstvo dále požaduje, aby společnost na vlastní náklady do stanoveného data vybudovala nový most a financovala opravy okolních domů.

  • Z mostu odtáhli zelený náklaďák

    Zelený nákladní automobil, který se stal symbolem neštěstí u Janova, dnes ráno odtáhli z kraje mostu. Řidič vozidla uvedl, že poté, co se před ním propadla část vozovky, zabrzdil, zařadil zpátečku a utekl. Motor stroje však nechal běžet. Podle muže přežil díky tomu, že ho předjel mobilní automobil, kvůli kterému musel zpomalit, a tím se nezřítil dolů.

    Video: AP

  • V úterý se výjimečně sejde představenstvo Autostrade per l'Italia, personální změny se nečekají

    Výjimečnou schůzi na úterý naplánovalo představenstvo společnosti Autostrade per l'Italia. Jeho členové budou diskutovat o úterním neštěstí na janovském mostě. Ve středu se pak na další výjimečné schůzi sejdou představitelé firmy Atlantia, které patří 88procentní podíl v Autostrade per l'Italia.

    Ani v jednom případě by se diskuze neměly dotknout personálních změn v managementu firem. S odkazem na zdroj obeznámený se situací o tom informuje agentura Reuters. Společnost Atlantia ovládá rodina Benettonových, do jejíhož obchodního impéria patří mimo jiné známá módní značka.

  • Správce dálnice by měl podle Salviniho přeživším vyplatit stovky milionů euro

    Správce italské dálnice A10 Austostrade per I'Italia by měl podle vicepremiéra italské vlády Mattea Salviniho vyplatit přeživším a pozůstalým stovky milionů euro. Informuje o tom agentura AP. „Být na jejich místě, otevřu svou naditou peněženku a všechny odškodním,“ řekl Salvini při návštěvě janovské nemocnice.

  • U mostu zasahují požární technici, panují obavy z narušení plynovodů

    Ke zřícenému mostu bylo v pátek ráno přivoláno několik jednotek požárních techniků a hasičů. Ze sutin a jejich okolí přes noc začal stoupat kouř. Podle agentury AP zatím není jasné, co za kouřem stojí, po pádu mostu ale panovaly obavy z narušení nedalekých plynovodů.

    Hasiči u janovského mostu.Video: AP

Reklama

Hlavní zprávy