Hlavní obsah

Záchranáři v Magnitogorsku ukončili pátrání, z trosek vyprostili 39 těl. Zahynulo také šest dětí

Záchranářům v ruském Magnitogorsku se již podařilo všechny oběti identifikovat.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Pátrací operace v uralském Magnitogorsku skončila ve čtvrtek poté, co záchranáři z trosek domu poškozeného výbuchem plynu vyprostili tělo poslední oběti. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Neštěstí si vyžádalo podle agentury Interfax 39 obětí.

Článek

„Již vytáhli poslední tělo. Pátrací a záchranná operace skončila,“ řekl novinářům náměstek ministra Alexandr Čuprijan. Současně ujistil, že pod troskami už žádná oběť nezůstala. Z 39 mrtvých bylo podle něj už 38 rozpoznáno, zbývá identifikovat ještě jednu ženu.

Záchranáři prohledávali sutiny celou noc. Ve městě, které leží asi 1 400 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, panuje mrazivé počasí, v noci teploty klesají až k minus dvaceti stupňům Celsia. Čuprijan uvedl, že sami záchranáři čelili hrozbě, že je zavalí dosud stojící stěny, jejichž výkyvy dosahovaly tří centimetrů.

Nejpravděpodobnější příčinou pondělního neštěstí je podle úřadů únik a následný výbuch plynu.

Lékaři ve čtvrtek uvedli, že stav ani ne ročního chlapečka, kterého objevili v sutinách živého v úterý, se mírně zlepšil. Už v úterý byl s vážnými poraněními letecky převezen z Magnitogorsku do Moskvy, kde je v jedné z nemocnic na anesteziologicko-resuscitační části chirurgického oddělení.

Ve městě ležícím na předělu evropského a asijského Ruska s více než 415 000 obyvateli vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij v pondělí stav nouze. Lidem, které neštěstí zasáhlo, slíbil rychlou pomoc v podobě peněz i náhradního ubytování. Jednotlivým rodinám ze zřícené budovy úřady prý vyplatí od 200 000 do jednoho milionu rublů (od 65 500 do 327 700 Kč) v závislosti na tom, jak závažné zranění jejich členové utrpěli.

Poškození mohou počítat i s odškodněním ve výši několika set tisíc rublů za zničený majetek a s příspěvkem na pohřeb, pokud ztratili někoho blízkého. Pohřeb prvních šesti obětí se uskuteční už v pátek, další obřady pak proběhnou v první polovině ledna.

Reklama

Doporučované