Hlavní obsah

Záchranářka upozornila, že nejsou roušky. Úřad Jermanové se obrátil na policii

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Jaroslava Pokorná Jermanová.

Reklama

Úřad odmítá říci, na koho přesně trestní oznámení podal. O případu informovali Reportéři ČT.

Článek

Záchranářka Veronika Brožová v době čerstvého nouzového stavu hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou upozornila, že středočeští záchranáři v časech koronavirové epidemie vyjíždějí často jen s rouškami, které si koupili ze svého už loni v prosinci, kdy začala řádit běžná chřipka.

Jejím otevřeným dopisem se nyní zabývá z podnětu Středočeského kraje policie, a to oddělení boje proti extremismu a terorismu. „Ano, úřad,“ odpověděla hejtmanka na otázku Reportérů ČT, kdo trestní oznámení podal.

„Pražští kriminalisté z odboru extremismu a terorismu šetří všechna oznámení týkající se možného šíření poplašné zprávy, která mají souvislost s nouzovým stavem. Nemusí se tedy jednat o podezření z extrémismu nebo terorismu,“ vysvětluje na svém twitterovém účtu Policie ČR, proč případ připadl právě tomuto oddělení.

Úřad tají, jestli se trestní oznámení týká záchranářky, nebo regionálního listu Náš region, který obsah dopisu popsal v článku.

„Mám mít strach, že jsem řekla pravdu. To už jsme opravdu jako v padesátých letech,“ uvedla v reportáži Brožová.

Záchranářka Brožová v březnu reagovala na hejtmančin dopis z 5. března, kde Jaroslava Pokorná Jermanová ujistila lékaře, sestry a záchranáře, že jsou nejrizikovější skupinou, kterou je potřeba chránit.

„Vedení kraje si důležitost vaší profese a práce uvědomuje a bude se snažit udělat vše pro to, aby bylo vaše zdraví ochráněno a váš život nebyl nijak ohrožen,“ napsala tehdy hejtmanka.

Záchranářka ji však upozornila, že například na stanici záchranné služby ve Zdibech byl zkraje týdne k dispozici jen jeden respirátor, zatímco záchranáři v Praze už od víkendu jezdí k pacientům v kompletním vybavení – kromě respirátorů také v ochranném obleku.

„Ubezpečte mě, prosím, že vaše vyjádření nejsou jen pouhopouhé prázdné populistické fráze. Slova díků nestačí. Je zapotřebí kroků, díky nimž se nebudeme bát vyjet,“ napsala záchranářka Brožová v e-mailu hejtmance.

Připomněla také, že záchranářům přišla SMS zpráva od nadřízeného, že kdo umí šít, ať si ušije látkovou roušku.

Za upozornění pro hejtmanku se záchranářka dostala už dříve do potíží. „Berte proto mimo jiné také na vědomí, že Vaše jednání kvalifikujeme jako porušení pracovní kázně,“ napsal jí v reakci na dopis hejtmance ředitel záchranky Jiří Knor.

Reklama

Doporučované