Hlavní obsah

Záchranářům v Thajsku pomohl komunikační systém, který už je vyřazen z provozu

Foto: Reuters

Záchranáři v thajském jeskynním komplexu.

Reklama

Záchrana mladých fotbalistů a jejich trenéra z thajského jeskynního komplexu by se zřejmě neobešla bez jednoho anglického radioamatéra. Komunikaci mezi záchranáři nezajistil žádný technologický výstřelek poslední doby, ale vynález Johna Heye z roku 2001.

Článek

Uživatelé na sociálních sítích začali krátce po úspěšné záchraně třinácti lidí z thajského jeskynního komplexu pátrat po tom, jak vypadala technologická stránka záchrany. O tom, že chlapce záchranáři zabalí do takzvaných balíčků, věděl takřka každý. Jak spolu záchranáři v podzemí komunikovali, zůstalo ale spíše tajemstvím.

Odpověď našel Phil Karn z amerického New Jersey. Komunikaci mezi záchrannými týmy zajišťovala vysílačka Heyphone, kterou v roce 2001 jako první sestrojil zapálený anglický radioamatér John Hey.

Šlo o v podstatě o jednoduchou myšlenku: jeho vynález měl zajistit hladkou komunikaci při podzemních záchranných akcích.

Tam, kde moderní technologie v čele s mobilními telefony a celulární rádiovou sítí nestačila, nastoupila Hayova vysílačka. Její anténa složená ze dvou částí zapuštěných do země a od sebe vzdálených dvacet metrů je v případě kvalitního signálu schopná navázat kontakt s další anténou vzdálenou několik stovek metrů. A to jak horizontálně, tak vertikálně. K tomu pomáhá i nízká frekvence 87 kHz, na které vysílá.

Podle časopisu Descent na konci 90. let Hey experimentoval se zařízeními, která byla schopná vzájemné komunikace přes osmisetmetrovou vrstvu skály.

Server SciNews upozorňuje, že Heyův původní Heyphone, jehož plány jsou volně k dostání, už není doporučen k používání. Nahradila ho vylepšená verze nazvaná Micro Heyphone.

John Hey se bezpochyby největšího úspěchu svého vynálezu však nedožil. Zemřel v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované